8 december: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren nekar två utlämningar till Turkiet

Den svenska riksåklagaren har yttrat sig till Högsta domstolen om två turkiska män som Turkiet har krävt ska utlämnas, rapporterar Expressen.

Enligt riksåklagaren kan de inte utlämnas, skriver tidningen.

Turkiet har ställt en rad krav för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Ett av kraven är att Sverige ska lämna ut ett tiotal medborgare som Turkiet pekar ut som terrorister.

Sverige och Turkiet möttes den 5 oktober för att förhandla om ansökan – och då upprepade Turkiet kravet om utlämning av ett antal utpekade terrorister som fått skydd i Sverige.

Guatemalas tidigare president dömd till 16 års fängelse

Guatemala tidigare president och hans vicepresidenten Roxana Baldetti dömdes under onsdagen för bedrägeri och konspiration, rapporterar Reuters.

Otto Pérez Molina, som var president i Guatemala från 2012-2015, har tillbringat de senaste sju åren häktad i väntan på en dom i fallet.

De båda anklagades för att ha lett ett tullbedrägerinätverk som stal cirka 3,5 miljoner dollar i statliga medel under deras administration, där både Pérez och Baldetti anklagades av utredare för att ha fått rejäla nedskärningar.

Expresidenten och ansågs under onsdagens rättegång skyldig till utpressning och bedrägeri och han döms därvid till åtta års fängelse på varje punkt, enligt France 24.

Afghanistan i humanitär kris: ”En kamp för överlevnad”

När människor i Afghanistan fick betygsätta sina liv från noll till tio – där noll betyder att livet är så illa det kan bli – blev snittsvaret 1,3. Flickor från sjätte klass förvägras skolgång i statliga skolor och i veckan meddelade svenska Migrationsverket att man stoppar utvisningen av kvinnor till Afghanistan.

Undersökningen där afghaner fått skatta sin livskvalitet genomfördes av analysföretaget Gallup ett år efter att talibanerna kom till makten. Att Afghanistans befolkning är missnöjda med sina liv märks väl, enligt Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén.

– Det är en uppgivenhet och en nedstämdhet hos väldigt, väldigt många människor. Och man ser ingen förändring, säger han.

I november återinförde talibanregimen religiösa sharia-lagar fullt ut i landet, med kroppsbestraffningar och avrättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer