Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 8 november. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksåklagaren nekar två utlämningar till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska riksåklagaren har yttrat sig till Högsta domstolen om två turkiska män som Turkiet har krävt ska utlämnas, rapporterar Expressen.

Enligt riksåklagaren kan de inte utlämnas, skriver tidningen.

Turkiet har ställt en rad krav för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Ett av kraven är att Sverige ska lämna ut ett tiotal medborgare som Turkiet pekar ut som terrorister.

Sverige och Turkiet möttes den 5 oktober för att förhandla om ansökan – och då upprepade Turkiet kravet om utlämning av ett antal utpekade terrorister som fått skydd i Sverige.

Enligt Expressen gäller riksåklagarens yttrande två av de personer som nämndes under mötet. Båda anklagas av Turkiet för samröre med Gülenrörelsen som fått skulden för statskuppförsöket under sommaren 2016.

Riksåklagaren anser att männen inte har begått brott enligt svensk lag och att båda riskerar förföljelse i hemlandet. Riksåklagaren anser inte heller att domstolsförhandlingar är nödvändiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.