80 cm snö på ett dygn – nu kommer kylan

Uppdaterad
Publicerad

Snön har vräkt ner på många håll med 80 centimeter på ett dygn som toppnotering i Hudiksvall. Mer snö väntas, om än inte lika extrema mängder. I stället tar kylan ett stadigare grepp om hela landet.

Stora mängder snö har ställt till med stora problem på flera håll i landet i dag.

I Timråtrakten blockerades E4:an under nio timmar av långtradare som körde fast.

På vissa håll har extrema mängder snö kommit.

-Det är minst 80 cm snö som kommit sammanlagt under natten och dagen, säger Niklas Bruhn, vakthavande befäl på räddningstjänsten, till SVT Gävledala.

Även Hassela har fått 80 cm snö sedan snöovädret började.

Snöandet fortsätter, om än i mindre omfattning.

-Det blir lite mer, men inte lika mycket. Ett snöområde drar i morgon in över södra Götaland och ett annat kommer in från Finland över norra Norrland, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Minusgrader generellt

I övriga landet är det sjunkande temperaturer som väntar.

-Natten blir säkert jättekall i nordligaste Norrland. Så fort det blir klart sjunker temperaturen, säger Åsa Rasmussen.

I morse sattes ett nytt köldrekord för säsongen med -33,5 grader i Vittangi mellan Kiruna och Gällivare. Det är inte omöjligt att det blir lika kallt eller kallare kommande natt.

Under morgondagen får Norra Norrland runt 15 minusgrader och södra Norrland mellan 10 och 20 minusgrader. Även i Svealand sjunker temperaturen och det blir 3-18 minusgrader, där de lägsta temperaturerna väntas i Dalafjällen.

Även i Götaland väntas minusgrader, ända ner mot tio minus. Möjligen blir det någon enstaka plusgrad i Skåne i samband med nederbörd, uppger Åsa Rasmussen.

Temperaturen sjunker sedan ytterligare på måndag och hela landet ser ut att få minusgrader. Något blidväder finns inte i sikte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer