9 december: Nattens nyheter

Publicerad

Uppgifter: Talmannen beredd på Turkietresa

Sveriges talman Andreas Norlén är redo att underlätta i Natoförhandlingarna via en resa till Ankara, Turkiet, det framgår i en mejlkonversation som Dagens Nyheter har tagit del av.

Redan i oktober skriver riksdagens internationella rådgivare till Natoförhandlarna att talmannen är beredd att åka till huvudstaden Ankara ”om och när det skulle kunna bidra på ett positivt sätt till den bilaterala relationen”.

Och enligt flera mejl som DN tagit del av har konversationen fortsatt i samma riktning under senhösten. Sveriges chefsförhandlare i Natoprocessen, Oscar Stenström ger den 28 november en skriftlig uppmuntran till ett talmanbesök och skriver vidare att han rekommenderar ”ett proaktivt agerande”.

Kreml: Upp till Zelenskyj att avsluta kriget

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att det är upp till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att avsluta kriget, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Zelenskyj vet när kriget kan sluta. Det kan sluta i morgon om han vill det, säger Peskov, enligt nyhetsbyrån.

Kreml har länge sagt att Ukraina måste acceptera Rysslands villkor för att få slut på striderna. De innefattar att Kiev erkänner de fyra regioner – Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja – och Krimhalvön, som Ryssland i strid med folkrätten har annekterat.

Mystiskt ljud plågar invånare i brittisk by

Flera invånare i den brittiska byn Holmfield beskriver hur ett okänt ljud, likt en avlägsen brummande tvättmaskin, plågar dem dygnet runt. Problemet är att långt ifrån alla kan höra ljudet och att myndigheterna inte lyckats hitta någon ursprungskälla trots flera försök.

– Det låter i alla rum, i hela huset, hela tiden, beskriver Yvonne Conner för brittiska BBC.

Men Yvonne Conner och resten av de plågade invånarna i Holmfield är inte ensamma. Långt ifrån. 

Vad som kallas the ”The Hum” är ett ljudfenomen med ett lågt brummande ljud som tusentals människor över hela världen anser sig höra. I olika forum diskuterar och kartlägger människor sina upplevelser av konstanta lågfrekventa ljud i sin omgivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.