Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

A-kassornas system fortfarande nere – pengar tidigast på fredag

Uppdaterad
Publicerad

A-kassornas system ligger fortfarande nere efter förra veckans misstänkta it-attack och utbetalningar av arbetslöshetsersättning har skjutits fram på obestämd tid. Uppemot 35 000 svenskar med A-kassa riskerar att bli utan pengar i veckan.

– Det är mycket allvarligt för det visar på hur någonting kan slå ut väldigt viktiga samhällsfunktioner, säger Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges A-kassor, i SVT:s Morgonstudion.

Det var i fredags som en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident upptäcktes hos en enskild A-kassa och sen dess har A-kassornas system varit nedstängda.

– Jag vill påstå att vi har ställt höga krav på säkerheten. Men hur höga krav man än ställer vet vi att det finns de som gör allt för att hitta kryphål. Det positiva är att vi upptäckte det i ett tidigt skede,

Utbetalningarna skulle egentligen ske nu på torsdag men nu ser det ut som att a-kassemedlemmarna kan få vänta.

– Förutsatt att man inte behöver göra någon uppföljning på det som skickas in så kan man kan få pengarna tidigast på fredag eller tisdag.

Se mer om cyberattacken mot A-kassan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.