Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pehrson (L) om cyberattackerna: Finns allvarlig hotbild mot Sverige Foto: David Winnerstam/SVT

Pehrson om cyberattacken: ”Sätt att visa att det finns en hotbild”

Uppdaterad
Publicerad

A-kassornas system är fortfarande stängda efter helgens it-attack och den utbetalning som skulle kommit på torsdag skjuts upp. Nu har ärendet hamnat på regeringens bord.

– Syftet är väl inte att ge sig på primärt människor som har rätt till a-kassa i rätt tid, utan det här är ju ett sätt att visa att det finns en hotbild mot Sverige som är allvarlig, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Pehrson säger att han inte vet om helgens attack kan vara en del i en större attack på det svenska samhället.

Arbetsmarknadsministern har på måndagen tillkallat sig Sveriges a-kassor för att se om de behöver något stöd.

– Nu ska vi höra hur allvarligt det här är, vad man gör från Sveriges a-kassor för att skydda sig och om regeringen och jag kan göra någonting för att stödja dem och ta sig till ett säkrare läge än de uppenbart är i nu. Människor ska ha rätt a-kassa i rätt tid, säger Johan Pehrson.

I en tidigare version av denna artikel så sa Johan Pehrson att angreppet nu är en fråga för säkerhetspolisen. I efterhand förtydligar hans pressekreterare att händelsen i dagsläget är ett ärende för polisen och MSB. Något som Säpo bekräftar.

– För Säpos del pågår ingen förundersökning. Om det rör sig om ett dataintrång, så är det i regel Polismyndigheten som utreder de brotten, säger Gabriel Wernstedt som är presstalesperson på Säpo.

Hoppas få tillgång till system under dagen

Sveriges a-kassor, en service- och intresseorganisation för a-kassorna, hoppas kunna få besked om när medlemmarna får tillgång till systemen igen under dagen. Skulle systemen vara öppna från och med imorgon så har medlemmarna till och med tisdag på sig att rapportera för att sedan få pengarna utbetalda på fredag.

– Men allt detta förutsätter att man får upp accessen till systemen och det jobbar vi till 100 procent, och lite därtill, med att det ska bli så, säger kanslichefen Tomas Eriksson.

Han säger att det är mellan 30 000 och 35 000 människor som berörs av problemet och kanske inte får pengarna som de skulle fått denna vecka.

”Kassan är tom”

SVT har pratat med Thomas som är en av dem som kanske inte får några pengar den här veckan. Han har knappt 200 kronor kvar att leva på till nästa utbetalning.

– Det är inte ett lyxliv jag vill leva, jag vill bara leva ett anständigt liv. Jag har inte ens pengar att hämta ut medicin om jag skulle behöva det, hur kul är det?

Det är extra tufft att pengarna, som skulle kommit på torsdag, eventuellt inte kommer den här veckan eftersom Thomas som många andra betalade sina räkningar förra veckan.

– Kassan är tom, jag har ju liksom inga pengar nu. Man har inga marginaler som arbetslös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.