Två män dog när deras inopererade hjärtimplantat inte fungerade. Foto: Per Leandersson

Abbott har tvingats återkalla flera hjärtimplantat

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte första gången som Abbott, tidigare St. Jude Medical, har problem med sina produkter. 2016 återkallade de tre av sina hjärtstartare på grund av batterifel. Fem år tidigare återkallade de en elektrod som var föregångaren till den Durata-elektrod som är aktuell i de två svenska dödsfall som SVT Nyheter har rapporterat om.

Föregångaren hette Riata och den hade en förhöjd risk att gå sönder. Något som kunde ge farliga och oerhört smärtsamma chocker.

Abbott ställer inte upp på en intervju med SVT Nyheter och vill inte svara på våra frågor.

Får inga svar

Vi ville bland annat få en förklaring till varför företaget har haft så många produkter med tekniska problem. Och hur det kommer sig att deras hjärtstartare har en algoritm som gör att den kan stänga av sig istället för att ge patienterna nödvändiga elektriska stötar.

Vi undrade även vad Abbott har gjort för att säkerställa att inte fler patienter med Current-hjärtstartare och Durata-elektroder dör. Istället för att svara på våra frågor skickar företagets kommunikationsansvariga ett mejl med ett uttalande. I det skriver Abbott att Current-dosornas och Durata elektrodernas prestandadata i åratal har bekräftat deras hållbarhet och långa livslängd.

Hjärtläkaren: Det är ”snömos”

Abbott skriver också att företaget har arbetat för att förbättra hur deras arytmiprodukter fungerar under de senaste två decennierna och att de konsekvent har verkat för att minska negativa patientresultat.

– Det är snömos, säger hjärtläkaren Fredrik Gadler som är ansvarig för det svenska ICD-och pacemakerregistret.

– Jag tror att man kanske har haft bristande kvalitetskontroll, bristande långtidsuppföljning och en tendens att reagera för sent när marknaden har signalerat att deras produkter inte har hållit måttet.

Implantaten stängde av sig

Våren 2011 och hösten 2018 avled två svenska män som hade Abbotts Current-hjärtstartare och Durata-elektroder. Istället för att rädda männens liv gick hjärtstartarna in i ett så kallat nollställningsläge och stängde av sig. Abbot vet inte säkert varför det hände men har en teori om att det berodde på elektrodproblem.

– Vi har lämnats i limbo och vet inte varför dosan inte gav chocker. Den här ovetskapen känns djupt otillfredsställande, säger Fredrik Gadler.

Milos Kesek, hjärtläkare vid Norrlands universitetssjukhus var den som anmälde det första dödsfallet till Läkemedelsverket. Han är inte heller nöjd med tillverkarens utredning.

– Företagets förklaring gjorde mig irriterad. De ryckte inte på axlarna men de kom inte fram till någonting och där blev det nog hängande. De hade en teori om en kortslutning och det kan ha gått till så. Men bevisen för att det verkligen har gått till så håller inte, säger han.

Fakta: Abbotts återkallade arytmiprodukter

2016 återkallade Abbott, tidigare St. Jude Medical ICD-modellerna Unify, Fortify och Quadra på grund av batteriproblem.

2011 återkallade bolaget elektroden Riata eftersom den hade en förhöjd risk att gå sönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.