Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Abdesalem Lassoueds kusin om tiden de bodde ihop i Norge. Foto: Trond Stenersen/NRK/Polisens förundersökning

Brysselterroristens kusin: ”Han levde i en dålig miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Brysselterroristen Abdesalem Lassoued hade ett falskt rumänskt pass när han greps i Sverige 2012 – och sa i förhör att han hade med sig 46 000 euro från Italien.

– Visst har han en kriminell bakgrund. Men att dräpa oskyldiga människor, det är något annat, säger hans kusin.

När kusinen såg nyheterna från Bryssel i måndags kväll frös han till is. I videoklippet såg han Abdesalem Lassoued säga att han mördat svenskar. Den nu ihjälskjutne terroristen var hans kusin och tidigare rumskamrat i Oslo 2011.

– Jag blev väldigt chockad. Familjen i Tunisien är chockad. Varför gjorde han det? Dräpa två oskyldiga människor, säger han till SVT och NRK.

Enligt kusinen fängslades Lassoued redan när han var i 20-årsåldern i Tunisien.

– Nästan hela sitt liv har han varit fängslad, han har inte levt som en vanlig person. Han levde i en dålig miljö.

Efter tiden hos kusinen i Norge hamnade Abdesalem Lassoued i Sverige, där dröjde det bara några månader innan han greps av polis med cirka 100 gram kokain på sig. I slutet av 2012 dömdes han för grovt narkotikabrott.

Köpte falskt pass

I polisens förundersökning finns bilder från tillslag kopplat till gripandet av Lassoued och två andra personer, bland annat hittades ett falskt rumänskt pass. I förhör sa Lassoued att han köpte passet i Frankrike för 3 000 euro. Polisen frågade honom varför.

“För att jag inte har uppehållstillstånd i Europa. Jag hade ett tillstånd för att stanna i Italien i 6 månader. Jag åkte från Italien till Norge för att söka asyl”, var hans svar.

Han berättar vidare att han jobbade svart i Norge, Italien och Frankrike samt påstod att han hade med sig 46 000 euro när han kom till Sverige.

SVT har tidigare rapporterat om Abdesalem Lassoueds tid i Sverige och radikalisering innan terrordådet i Bryssel. I tisdags sköts han till döds av polis.

– Jag kan inte förstå att det skulle sluta så här, säger kusinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.