Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utpekade Brysselterroristen bodde i Sverige 2012. Bilden till höger är från hans tid här – innan fängelsedomen. Foto: Privat

Brysselterroristens tid i Sverige – dödshotade häktespersonal

Uppdaterad
Publicerad

Abdesalem Lassoueds namn har spridits över världen efter terrordådet i Bryssel. SVT Nyheter har kartlagt vägen från tunisisk fängelse – till kokainhandel och fängelsekonflikter i Sverige.

– Sista gången jag snackade med honom förstod jag att han hade förändrats, säger hans kusin i Oslo.

Två svenskar dödades under terrordådet i Bryssel på måndagskvällen. Den utpekade gärningsmannen, 45-årige Abdesalem Lassoued, sköts till döds dagen efter.

Lassoued bodde under en period i Göteborg och dömdes 2012 för grovt narkotikabrott, straffet blev två år och två månaders fängelse samt utvisning.

Hotade häktespersonal

SVT Nyheter har tagit del av handlingar och pratat med källor som beskriver hans tid på häktet i Göteborg och på Kumlaanstalten – där han var inblandad i flera konflikter.

• Vid ankomst till häktet 2012 ska han, enligt SVT:s uppgifter, ha bett att omgående få träffa en imam. När det inte gick att ordna blev han arg och ska ha sagt att han ville “trampa ned någon”.

• En annan gång krävde han att kiosken skulle vara öppen längre så att han fick slutföra sin bön. När det nekades ska han ha hotat att hugga ned personal med kniv när han såg dem på stan. Enligt hans egen version sa han snarare att han velat “klösa ut deras ögon”.

Utöver det fick Lassoued flera varningar för att ha undvikit arbete och för att ha vägrat urinprov.

SVT har tagit del av gamla bilder på Abdesalem Lassoued, den högra är tagen under tiden han bodde i Sverige. Med hjälp av AI-verktyg och källor har vi kunnat bekräfta att det är han på bilderna. Foto: Privat

Satt i fängelse i Tunisien

Abdesalem Lassoued kommer från Tunisien. Enligt uppgift satt han i fängelse där när den arabiska våren inleddes i slutet av 2010 – men blev fri i förtid på grund av revolutionen.

Han tog sig till Italien för att söka uppehållstillstånd inom EU. Det avslogs och han åkte vidare till Frankrike och senare Norge, till sin kusin.

– Han bodde hos mig efter revolutionen. Han provade söka asyl här men han fick avslag, säger kusinen.

– Han var en helt annan person då. Nu är jag i chock, han har dödat oskyldiga människor.

Våren 2012 hamnade han i Sverige och Göteborg. Där bodde han under en tid i en lägenhet som hans vänner tidigare bedrivit hunddagis i. Det var också då som han dömdes för det grova narkotikabrottet som ledde till fängelsestraffet på Kumlaanstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.