Arbetslösheten för inrikes födda i Boxholm ligger på tre procent visar statistik från Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Abdi jobbar i kommunen som har svårast att sysselsätta utrikes födda

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten för utrikes födda ligger långt över rikssnittet i Boxholm. 38 procent är öppet arbetslösa enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen.

Rikssnittet låg på 21 procent i mars i år. Arbetslösheten för inrikes födda i Boxholm ligger däremot på tre procent, vilket är strax under rikssnittet.

”Kommun hjälper till med praktik”

En som fått jobb trots den dystra statistiken är Abdi. Han är ursprungligen från Somalia, men kom till Sverige efter några år i Jemen. Tillslut hamnade han i köket på äldreboendet i Boxholm, en resa som tagit sex år.

Val 2018 – #dinröst

– Det går att få jobb, om man hör av sig till arbetsgivare eller Boxholms kommun. De kan hjälpa till och jag har haft praktik 3-4 gånger innan jag fick jobbet här i köket, berättar Abdi. Min fru jobbar också här med städning.

Gick det bra att lära sig svenska?

– Ja kanske till 50 procent, säger Adbi och skrattar. Jag gick SFI i två år.

Ett gott exempel

– Abi är det goda exemplet. Kommunen gick in tidigt med praktik när han ännu inte var så språkstark säger Per Engdahl, Arbetsförmedlingens sektionschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet