Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor, Emma Henriksson och Stefan Attefall. Foto: SVT

Adaktusson: Jag måste tänka

Uppdaterad
Publicerad
Lars Adaktusson öppnar nu för att ta över partiledarrollen inom KD efter Göran Hägglunds plötsliga avgång. Till SVT Nyheter säger han att dörren inte är stängd: – Jag måste tänka. Jag är mån om att det blir en öppen process, säger Lars Adaktusson.

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna sedan 2004, meddelade i dag torsdag att han lämnar sina uppdrag som partiledare. När är inte bestämt, men under presskonferens på torsdagsförmiddagen föreslog han att en ny partiledare väljs på en extrastämma i vår.

Fyra namn

Spekulationerna om vem som kan tänkas över har snabbt tagit fart. De namn som nämnts hittills är Lars Adaktusson, Europaparlamentariker, Emma Henriksson, KD:s gruppledare i riksdagen, Ebba Busch Thor, kommunalråd för KD i Uppsala, samt Stefan Attefall, tidigare bostadsminister.

Adaktusson: Måste fundera

I SVT Nyheters rundringning avfärdar Lars Adaktusson inte att ta över efter Göran Hägglund som partiledare för KD. På frågan om Adaktusson kan tänka sig uppdraget säger han:

– Jag vet ärligt talat inte. Jag måste tänka. Jag är mån om att det blir en öppen process där distrikten och medlemmarna får säga sitt, säger han till SVT Nyheter.

– Vi var inte förberedda på det här, och jag vet inte själv svaret på frågan om partiledarskapet.

Busch: Inte hunnit tänka

Ebba Busch Thor vill varken stänga eller öppna dörren för ett framtida partiledaransvar.

– Jag har ännu inte hunnit ta ställning till den frågan, så jag varken stänger eller öppnar några dörrar. Det relevanta är huruvida jag står till förfogande och jag kan inte ge ett rakt svar. Jag kommer att återkomma så snart jag bara kan. Jag behöver ytterligare tid att smälta det här, det var inte givet att det här skulle hända just nu, säger Busch Thor till SVT Nyheter.

”Valberedningen precis börjat arbeta”

SVT Nyheter har även pratat med Emma Henriksson som inte vill kommentera om hon är intresserad av uppdraget eller inte.

– Vi har en väldig strukturerad interndemokratisk process som i dag precis inletts och jag kommer inte att kommentera några namn överhuvudtaget. Det här beskedet kom idag och vår valberedning har precis börjat sitt arbete.

Ankarberg: Behöver smälta beskedet

Ytterligare ett namn som förs fram i sammanhanget är Acko Ankarberg Johansson. Hon vill dock fundera över om hon är redo.

– Ska vi svara på sådant redan i dag? Jag tror att vi alla behöver smälta det här ett par dagar. Hägglunds besked kom väldigt oväntat.

– Det vore dumt att utesluta något, partiet behöver alla krafter det kan få, säger Ankarberg Johansson till SVT Nyheter.

Attefall: Ingår inte i mina planer

Stefan Attefall säger till SVT Nyheter att han inte har några ambitioner att ta över efter Hägglund.

– Nej, det ingår inte i mina planer. Jag har efter valet funderat på att göra andra saker i mitt liv. Jag har tagit på mig andra uppdrag och funderat över vad jag ska göra. Jag har ett ordförandeskap i ett kommunalt bostadsföretag och har ytterligare saker på gång, säger Attefall.

Är det uteslutet att du tar över efter Hägglund?

– Jag har inga sådana ambitioner, säger Stefan Attefall.

Vem tror du tar över?

– Jag vill inte spekulera i namn just nu. Vi ska ha ett partistyrelsemöte imorgon och kommer att diskutera tidsplanen. Alla erfarenheter talar för att de som har oordnade processer får kaos. Att bestämma en partiledare på en extrainsatt stämma har vissa fördelar men det finns också vissa praktiska nackdelar, säger Attefall.

Silberstein: Ovanligt att visa intresse såhär tidigt

– Det är ovanligt att presumtiva kandidater visar sitt intresse samma dag som partiledaren meddelar sin avgång, kommenterar SVT:s Margit Silberstein apropå att Lars Adaktusson vill fundera över om han är intresserad av ledarskapet eller inte.

– Det finns en slags hederskod annars där man använder sig av uttryck som att ”man ska låta processen ha sin gång” och så vidare, säger Silberstein.

Hur är stödet för Adaktusson inom partiet?

– Det finns ett stort stöd för honom, inte minst för att han lyckades göra ett så pass bra val till Europaparlamentet, säger Margit Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet