• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Advokat: ”Alldeles för försiktig dom”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Nytorgsmannen döms till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter och åtta sexuella övergrepp. Det straffet duger inte, enligt advokaten Ulrika Rogland, inriktad bland annat på sexualbrott, som även arbetat som domare och åklagare.

– Tingsrätten har varit alldeles för försiktig och ser inte helheten och allvaret i de här handlingarna.

I flera fall där åklagaren rubricerat brottet som våldtäkt har rätten valt att rubricera ner till sexuellt övergrepp. Tingsrätten anser att flera av fallen inte räknas som våldtäkt då mannen inte penetrerat kvinnorna.

Till exempel har mannen klippt sönder byxorna på sovande kvinnor och rört vid deras könsorgan innanför underkläderna. Det skriver tingsrätten i sin dom är ett sexuellt övergrepp och inte kan klassas som våldtäkt.

– Jag tycker att tingsrätten inte ser till allvaret och inte beaktar vilken kränkning det är, vilket är det som ska avgöra om det ska rubriceras som våldtäkt. Man gör alltså här en felaktig bedömning, säger Ulrika Rogland.

Åklagarens linje hade gett 12 år

Mannen frias för flera brott han stod åtalad för, bland annat 17 våldtäkter utöver de sju han döms för. Även beaktat de brott han döms för tycker Rogland att straffet är för lågt.

– Jag tycker man skulle bedömt som de allvarligare brott åklagaren yrkat på och då hade det blivit ett betydligt högre straff, omkring tolv års fängelse.

”Inte jämförlig med samlag”

Domaren i målet säger att tingsrätten följt praxis och att bedömningen är riktig.

– Vi har tittat på varje tillfälle, hur övergreppet sett ut och bedömt hur stor kränkningen är. Och då kommit fram till att i vissa fall har den inte varit jämförlig med samlag och det är det som krävs för att man ska bedöma det som våldtäkt, säger Kajsa Hällje, domare i målet, i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.