Foto: SVT

Advokat: Assange borde stanna kvar på ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange hoppas nu kunna lämna Ecuadors ambassad i London efter tre och ett halvt år.

Under torsdagen kom beskedet att FN-panelen UNWGAD bedömt att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad. Beskedet får Julian Assanges svenske försvarare Tomas Olsson att vädra morgonluft.

– Ska Sverige som stat kräva av andra länder att de följer FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter, så måste vi vara beredda att göra det själva, säger advokat Tomas Olsson i SVT Gomorron Sverige.

Men FN-bedömningen inte bindande på något sätt, enligt advokat Thomas Bodström som är tidigare kompanjon till målsägarbiträdet Claes Borgström.

– Ett FN-organ kan inte stå över en svensk eller brittisk domstol. De kan så klart föra fram sina argument, men det tror jag att Assanges advokater redan gjort, säger advokat Thomas Bodström.

Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och fick asyl. Han är misstänkt för sexuella övergrepp i Sverige och en svensk åklagare har begärt honom häktad och vill att han överlämnas till Sverige.

– Han befinner sig på ambassaden för att det är det enda sättet han kan utöva sin rätt till asyl, säger Tomas Olsson.

Grunden handlar om Julian Assange ska förhöras. Frågan är om fallet kan komma att leda till några juridiska förändringar.

– Jag tycker nog att det är rätt att Assange får fortsätta vara kvar på ambassaden. Det blir en konstig praxis om man kan hålla sig undan, själv ta sig till en ambassad och sedan säga att man är frihetsberövad, säger Thomas Bodström.

Julian Assange väntas själv framträda på en presskonferens i London under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.