Ola Salomonsson, advokat för den tidigare terrormisstänkta 22-åringen. Foto: SVT

Advokaten: Det fanns fog att ställa frågor

Uppdaterad
Publicerad
Ola Salomonsson, advokat för den frisläppta, tidigare terrormisstänkta 22-åringen, sade i Agenda att det inte var fel att gripa och ställa frågor till hans klient.

– Det fanns ett underlag från början, underrättelseinformation, ett visst material som jag inte kommenterar mer än att det fanns. Det fanns fog för att ställa frågor och göra det just till honom, säger Ola Salomonsson.

Han säger också att 22-åringens svar på Säpos frågor var en anledning till att han kunde frias från brottsmisstankar.

– Men jag kan inte gå in på hans svar, för då måste jag berätta vad han har sagt och det tänker jag inte göra. Men han har gett många tydliga signaler om att han inte är gärningsmannen.

Kan Säpo ha förväxlat 22-åringen med någon annan person?

– Nej. Frågorna måste ställas till honom. I det avseendet var det inte fel.

Hotnivån ligger kvar på 4. Åklagaren säger att det fortfarande finns omständigheter som talar för att det ägt rum förberedelser till terrorbrott. Utredningen fortsätter. Hur ska man tolka det?

– För mig, som vet mer, och förstår beskrivningen och sättet att formulera sig – man behövde svar på vissa frågeställningar som tydde på att något var på gång, för att uttrycka mig enkelt, säger Ola Salomonsson och fortsätter:

– Frågorna har ställts till honom, han är avförd, men det innebär inte att frågorna är lösta. Det finns fortfarande frågor som måste få svar, om det går. Jag vågar nog påstå att Säpo jobbar vidare på det här materialet. Jag vet inte, men jag tror det. Men riktat mot andra personer, säger Ola Salomonsson.

Se hela intervjun med Ola Salomonsson och terrorforskaren Magnus Norell genom att klicka på bilden ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet