Visa alla (2)

Advokaten: ”Folk vågar gå och anmäla”

Publicerad

Metoo-uppropet kan ha bidragit till att fler kvinnor vågar anmäla sexualbrott. Det säger advokaten Ulrika Borg i SVT:s Morgonstudion.
– Metoo-rörelsen gör att skämsfaktorn försvinner, säger hon.

En klar majoritet av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till ändrade beteenden. Det visar en färsk undersökning från Novus. Samtidigt menar advokaten Ulrika Borg att uppropet kan ha haft en effekt i att fler kvinnor vågar anmäla brott.

– Det som har hänt är att man har en lagstiftning som täcker alla olika typer av beteenden och att folk vågar gå och anmäla. Det jag ser är att anmälningsbenägenheten ökar, möjligen på grund av metoo, men det vet vi inte rent statistiskt. Men metoo-rörelsen gör att den här skämsfaktorn försvinner, säger hon.

Samtidigt är Ulrika Borg starkt kritisk till att enskilda personer har pekats ut innan det skett någon rättslig prövning.

– Det är väldigt farligt och jag tycker det är allvarligt att vi har det problemet.

Har lett till åtal

Kriminologen och debattören Nina Rung menar att metoo har bidragit till att enskilda ärenden också har lett till åtal.

– Det alldeles senaste mot Kulturprofilen visar med all önskvärd tydlighet på just det. Det var de här 18 kvinnorna som berättade i Dagens Nyheter som också faktiskt fick målsäganden att våga anmäla. Det är ju en direkt effekt av metoo, säger Nina Rung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet