Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg Foto: Jonas Ekströmer/TT

Advokatsamfundet: ”En samtyckeslag kommer inte leda till fler fällande domar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger som väntat fram en lag om samtycke vid sex, där det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har innan det skarpa förslaget lagts fram varit skeptisk till effekten av en sådan lag.

– Vi tror inte att en samtyckeslag kommer leda till fler fällande domar. Det framgår av utredningen att man inte ens där tror att det kommer bli effektivt. Den kommer istället att fungera normativt, för att visa att samhället inte godtar detta, säger Anne Ramberg i en intervju från oktober i år.

Problemet med avsaknaden av bevis kommer en samtyckeslag inte att komma åt, menar Advokatsamfundets generalsekreterare.

Förslaget om samtyckeslag

– Vi kommer ha precis samma problem med att styrka att ett övergrepp har begåtts. Det är ett bevisproblem.

Övertro på lagar

Anne Ramberg ser en risk för att politiker dras med i vågen och blir populistiska i frågor där det finns ett stort folkligt tryck. Som exempel nämner hon sexualbrott och terrorism.

– Inte minst i och med sociala medier så får den här typen av frågor enormt genomslag. Politiker måste se till så man inte rycks med i de starka opinionerna. Hur behjärtansvärda de än är så måste man ha lite sans och balans.

Det stora tryck på ”hårdare tag”, som ofta skapas i den här typen av kampanjer, kan vara svårt för politiker att stå emot menar Anne Ramberg.

– För varje sak som händer så ropar någon skarpare lagar. Man har en övertro på att lagstiftaren ska lösa allting. Men det är centralt att lagstiftningen inte blir händelsestyrd, då blir man mer repressiv men uppnår ingenting.

Massi Fritz välkomnar förslaget

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som behandlat flera fall av sexualbrott och brott där det förekommer våld mot kvinnor, välkomnar däremot regeringens förslag.

Däremot vill hon att man går ännu längre, bland annat genom att förlänga preskriptionstiderna.

– Jag är mycket nöjd och ser fram emot en efterlängtad samtyckeslag men jag kommer inte bli helt nöjd förrän det införs oaktsamhetsrekvisit istället för uppsåt för alla sexualbrott och inte bara för grova bortt, jag vill också se avsevärt strängare straff för alla sexualbrott och att man förlänger preskriptionstiderna, säger Massi Fritz i ett sms till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förslaget om samtyckeslag

Mer i ämnet