Visa alla (2)
Visa alla (2)

Advokatsamfundet inleder disciplinärende mot stjärnadvokat

Publicerad

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz anklagas för att ha trakasserat och hotat sina tidigare anställda. Nu inleder Advokatsamfundet ett disciplinärende mot henne.
– Det är en rad allvarliga anklagelser som måste utredas, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till SVT Nyheter.
– Jag tillbakavisar bestämt all den kritik som riktas mot mig. Mitt agerande som arbetsgivare och som advokat står jag till fullo upp för, säger Elisabeth Massi Fritz till SVT.

När Aftonbladet pratar med tidigare anställda hos stjärnadvokaten vittnar de om en arbetsmiljö där hot om sänkta löner och härskartekniker hör till vanligheten.

– Jag fick ont i magen bara jag gick in genom porten, säger Anja Åström, som tidigare arbetat för Elisabeth Massi Fritz.

”Synnerligen allvarligt”

I vissa fall ska advokaten, enligt anklagelserna, också ha begärt anställda att ”lägga på timmar” på klienternas räkningar.

Advokatsamfundet väljer nu att inleda ett ärende på grund av informationen om arbetsförhållandena och advokatens påstådda agerande.

– Det är en rad allvarliga anklagelser som måste utredas, allt från arbetsförhållanden till faktureringar.

– Nu måste hon få bemöta det här, och efter det får vi se om Disciplinnämnden prövar fallet, säger Anne Ramberg.

Känner inte igen sig: ”Förvånad”

Så här säger Elisabeth Massi Fritz till SVT om anklagelserna:

– De anklagelser som riktats mot mig om anställningsformer och debiteringsrutiner med mera är grovt felaktiga och jag är uppriktigt sagt förvånad.

Välkomnar ärendet

Advokaten, som ofta syns i tv-rutan, välkomnar Advokatsamfundets utredning som nu inleds.

– Jag kommer givetvis att i enlighet med god advokatsed besvara Advokatsamfundets frågor och utförligt klargöra de korrekta förhållandena såväl avseende mina anställningsformer som påståendena om mina debiteringsrutiner.

– I god advokatsed ligger enligt min mening att mina förklaringar i första rummet ska avges till Advokatsamfundet. Jag avböjer därför att härutöver uttala mig i media till dess att jag har inkommit med mitt svar på Advokatsamfundets föreläggande, säger Massi Fritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer