Möteskaos utanför AF:s kontor i Stockholm. Foto: TT

Arbetsförmedlingen ofta i blåsväder

Publicerad

Den nye generaldirektören för Arbetsförmedlingen får ett fulldukat bord med problem att hantera.

Arbetsförmedlingen har figurerat i rubrikerna ofta den senaste tiden.

* Möteskaos

I veckan bjöd man av misstag in 61.000 istället för 1.000 personer till en träff med arbetsgivare. Nästan samtidigt avslöjades att man på Arbetsförmedlingen i Arlöv fuskat med statistik under åratal för att siffrorna skulle se bra. Enligt uppgifterna ska fusket ha varit känt ända upp till generaldirektörsnivå.

* Kritiseras av de egna revisorerna

I måndags kritiserade Arbetsförmedlingens egna revisorer organiasationens förmåga att skapa bra arbetsgivarkontakter efter ett uppmärksammat blogginlägg från företagaren Josefine Wahlberg. Hon hade vänt sig till arbetsförmedlingen i Tyresö för att hitta arbetssökande, men inte fått någon hjälp trots upprepade påtryckningar.

* Ingen hjälp förrän man varit arbetslös ”länge”

AF i Skåne har fått kritik för att man inte hjälper arbetslösa förrän de varit arbetslösa “tillräckligt länge”.

* Utsätts för hot

Samtidigt rapporteras att anställda hos Arbetsförmedlingen allt oftare utsätts för hot och våld. Chefer har utsatts för attentat i sina bostäder och personal får mejl med grova kränkningar.

* På kollisionskurs med regeringen

AF har också hamnat på kollisionskurs med den regering som styr över myndigheten. När alliansen tidigare i år presenterade en sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar som en åtgärd för att öka sysselsättningen bland yngre uttalade sig analysdirektör Mats Wadman på AF negativt – och menade att den typen av sänkningar inte leder till ökad sysselsättning.

* Antalet långtidsarbetslösa ökar

För två veckor sedan kom nya siffror kring de långtidsarbetslösa. Gruppen som varit arbetslösa i längre än ett år har ökat från 70.000 personer 2007 till 145.000 personer 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.