AF missar jobbmål för personer med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att hjälpa fler arbetslösa med funktionsnedsättning till jobb eller studier. Siffror som SVT Nyheter har tagit fram visar att man inte lyckas.

Arbetslösa med funktionsnedsättning är en grupp som ska prioriteras av Arbetsförmedlingen. Regeringen kräver att andelen som går vidare till jobb eller studier skall öka.

SVT Nyheter har begärt ut årets siffror så här långt, och de visar att man inte lyckas.

Under årets första fyra månader har i snitt 5,4 procent gått vidare till arbete eller studier, att jämföra med 5,5 procent motsvarande period i fjol, eller 5,7 procent för helåret 2016.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljarder

Miljardbelopp används inte

Samtidigt använder myndigheten inte alla pengar man har till sitt förfogande. I år räknar man med att ”spara” 1,2 miljarder avsedda för bland annat lönebidrag för arbetslösa med funktionsnedsättning – pengar som alltså inte kommer att utnyttjas.

När SVT Nyheter i februari avslöjade att arbetsförmedlingen skulle betala tillbaks miljardbelopp avsedda för bland annat personer med funktionsnedsättning under 2016, så väckte det starka reaktioner.

– Jag blev väldigt upprörd eftersom jag varit inskriven på Arbetsförmedlingen sedan 2005 och inte kommit vidare, sa synskadade Mikael Carlsson.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen kritiseras efter förlorade jobbmiljarder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.