Foto: svt

AF stoppar rehabtjänster till Personalstrategerna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen slutar skicka arbetslösa som behöver arbetslivsinriktad rehabilitering till företaget Personalstrategerna.

Stoppet gäller från och med i dag och tills myndighetens fördjupade granskning är färdig.

SVT berättade i går att Arbetsförmedlingen drar igång en stor egen revision av de bolag som tjänar miljoner på att lova hjälp till arbetslösa, de så kallade kompletterande aktörerna.

Den direkta orsaken är SVT:s granskning av branschen, och de uppgifter som framkommit om felaktigheter och fusk, bland annat vid beräkningen av personal.

I avvaktan på utredningen stoppar man nu också tillflödet för en av tjänsterna, arbetslivsinriktad rehabilitering, hos en av leverantörerna, Personalstrategerna.

Enligt myndigheten är bakgrunden en kombination av tidigare klagomål och de nya medieuppgifterna.

Arbetslivsinriktad rehabilitering är den verksamhet som blivit uppmärksammad för att Mikael Glännström i Örebro berättat om promenader, virkning och fotbad. Personalstrategerna är ett av de bolag som fått mest kritik från både arbetssökande och före detta anställda.

I ett brev till bolaget skriver Arbetsförmedlingen att man ”gör bedömningen att det sammantaget kan finnas grund för att säga upp avtalet i förtid, men kommer inte att ta ställning i frågan innan granskningen är slutförd.”

Enligt Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse kan det också bli aktuellt med fler stopp på tjänsteleveranser med anledning av den stora revisionen. Denna kommer att omfatta flera större aktörer och vara klar före sommaren.

SVT:s granskning fortsätter, hjälp oss med dina tips och berättelser här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet