Fem journalister på Aftonbladet hade fått i uppdrag att skriva en modern variant, en ”Dokumentet 2.0” i spåren av #metoo. Men nu kommer rapporter om att berättelserna stoppas av chefredaktören Sofia Olsson Olsén. Foto: TT

Aftonbladet pausar publiceringen av dokument med vittnesmål om sexism

Uppdaterad
Publicerad

Fem kvinnliga medarbetare på Aftonbladet skulle samla in berättelser om sexism och trakasserier på tidningen. Nu stoppar chefredaktören Sofia Olsson Olsén publiceringen tillfälligt.
”Vi kan inte publicera materialet i dess nuvarande form”, skriver hon på Aftonbladets redaktionsblogg.

”Dokumentet” var ett initiativ av kvinnliga anställda på Aftonbladets redaktion i mitten av 1970-talet. De hade tröttnat på tafs och sexistisk jargong på tidningen, samlade sina berättelser och delade ut dem till sina manliga kollegor, något som uppmärksammades stort även av andra medier vid tiden.

Fem journalister på Aftonbladet hade fått i uppdrag att skriva en modern variant, en ”Dokumentet 2.0” i spåren av #metoo. Men nu kommer rapporter om att berättelserna stoppas av chefredaktören Sofia Olsson Olsén.

Hon skriver på tidningens redaktionsblogg ”Aftonbladet inifrån” att den inte kan publiceras i sin nuvarande form. Skälet är att personerna som förekommer i texten – även om de anonymiserats – kan identifierats.

Många upprörda

”Jag och arbetsgruppen har gemensamt kommit fram till att de många berättelserna ska tjäna som underlag till ett journalistiskt dokument med citat ur berättelserna, men där fokus kommer att ligga på strukturer.”

Tanken var att materialet skulle publiceras under torsdagen, men när det nu blir ger Olsson Olsén inget besked om. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är många på redaktionen upprörda över det otydliga budskapet.

– Det kommer att publiceras nästa vecka, på Aftonbladet, på en plattform. Jag kan inte prata om hur vi kommer att lösa det här, men det kommer att publiceras, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

SVT Nyheter har sökt Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet