Foto: TT

Ägg med giftigt bekämpningsmedel i Sverige spårade och kasserade

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska arbetet med att spåra ägg som innehåller rester av giftigt bekämpningsmedel är över.

Den senaste leveransen av 5 500 ägg till en grossist i Göteborg har stoppats, en tidigare leverans har spårats till restauranger där de kasserats – eller ätits upp.

– För vår del är arbetet färdigt. Det är så långt det går kontrollerat, spårat och stoppat, säger Bernadette Weber, enhetschef vid miljöförvaltningen i Göteborg.

LÄS MER: Äggskandalen sprider sig

”En del har ätits upp”

Enligt Livsmedelsverket tyder allt på att Göteborgsgrossisten är den enda i Sverige som fått in partier med ägg från Nederländerna som innehåller resthalter av bekämpningsmedlet fipronil.

– De två senaste veckorna har det tagits in omkring 11 000 ägg från den aktuella leverantören. Hälften har stoppats, den del som kom veckan innan har huvudsakligen gått vidare till restauranger i Göteborg och närområdet.

– Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber.

Ingen idé att spåra

Ännu tidigare leveranser skulle också kunna spåras – men det är ingen idé enligt miljöförvaltningen.

– De finns ju inte kvar längre, säger Bernadette Weber.

Livsmedelsverket har informerat om att den som ätit av äggen inte behöver vara orolig.

”Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn”, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket enligt ett pressmeddelande.

Kontrollerade ägg

Grossisten i Göteborg fortsätter samarbeta med leverantören men nu med andra ägg som är noggrant kontrollerade. Miljontals kontaminerade ägg har dragits tillbaks från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Schweiz.

LÄS MER: Slutar sälja ägg – rädda

Inom EU är fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen.

I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggskandalen

Mer i ämnet