Foto: TT

Äggskandalen sprider sig till fler länder

Uppdaterad
Publicerad

Ägg med giftigt bekämpningsmedel har hittats även i Frankrike och Storbritannien.

Sedan tidigare är det känt att de miljontals ägg som kontaminerats med bekämpningsmedlet fipronil har upptäckts och dragits tillbaka från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och även Sverige.

LÄS MER: Giftiga ägg även i Sverige

Brittiska livsmedelsverket meddelar att en brådskande utredning av hur äggen distribuerats i landet pågår. Men det rör sig om en mycket liten mängd, runt 0,0001 procent, av det totala antalet ägg som importeras årligen.

Hönor kan behöva avlivas

Franska regeringen meddelar att 13 partier kontaminerade ägg har upptäckts i två matfabriker.

Enligt den holländska lantbruksorganisationen LTO har 300.000 hönor avlivats men det räcker inte, totalt kan flera miljoner hönor behöva avlivas.

Inte farliga att äta

Livsmedelsverket har avfärdat att äggen medför några hälsorisker i Sverige.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk, uppger Livsmedelsverkets pressjour till SVT Nyheter.

LÄS MER: Slutar sälja av gifträdsla

Göteborgs kommun, där grossisten finns, håller på att spåra vart ett parti på 5.500 ägg tagit vägen. Enligt kommunen har de allra flesta av äggen i partiet redan ätits upp på restauranger, men det är ännu oklart hur många giftiga ägg som totalt sett tagits in i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggskandalen

Mer i ämnet