Foto: TT/SVT

”Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten”

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren avskedas från Regeringskansliet. Men hon hade hoppats på att få behålla sin tjänst.

”Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten. Nu får jag i stället ta med mig erfarenheterna i mitt fortsatta yrkesliv. Erfarenheter som bland annat handlar om ledarskap i svåra situationer och krishantering”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Maria Ågrens anställning upphör nu med omedelbar verkan.

Hon har fyra veckor på sig att överklaga till Arbetsdomstolen. I dag vet hon inte om hon tänker överklaga, uppger hon för TT. Ågren har också rätt att yrka på skadestånd.

Beskedet från statens ansvarsnämnd att Maria Ågren avskedas från regeringskansliet beklagas även av hennes fackförbund Sveriges ingenjörer. Hur eller om hon kommer att gå vidare med ärendet är inget som fackförbundet vill kommentera.

– Vi beklagar nämndens beslut och det som händer nu är att vi sätter oss ner med Maria Ågren för att gå genom bedömningen. I övrigt har vi inte någon ytterligare kommentar om detta medlemsärende, säger Alexander Orlinge, pressekreterare på fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Maria Ågren fick lämna sin tjänst som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari efter att hon delgivits misstanke om brott för att ha undertecknat ett beslut som kan ha röjt sekretessbelagda uppgifter. I juni accepterade hon ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift och statens ansvarsnämnd fick i uppdrag att granska hennes fall för att se om hon skulle kunna avskedas från sin anställning på regeringskansliet.

På fredagen kom beskedet att ansvarsnämnden inte ser något hinder för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet