Maria Ågren har tagit strid för sitt jobb på regeringskansliet. Foto: TT

Maria Ågren avskedas

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren avskedas också från Regeringskansliet. Ågren har fram tills idag haft kvar sin lön på 115.200 kronor per månad. Men nu upphör löneutbetalningarna och det blir inte heller någon eller fallskärm kopplad till tjänsten. Totalt går hon miste av lön och fallskärm till ett värde av 9,5 miljoner kronor.

– Hennes anställning upphör omedelbart, så min utgångspunkt är att även hennes anställningsförmåner försvinner direkt, säger Fredrik Wersäll, ordförande för statens ansvarsnämnd som beslutat att Maria Ågren nu avskedas.

Maria Ågren slutade med omedelbar verkan som generaldirektör på Transportstyrelsens i januari 2017. Samtidigt utreddes hon i hemlighet för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

Månadslön på 115.200 kronor

Fram tills idag har hon haft en tjänst som generaldirektör vid Regeringskansliet, och har kunnat fortsätta lyfta en månadslön på 115.200 kronor i månaden. Hennes kontrakt löpte till år 2021 men nu upphör alltså tjänsten direkt och löneutbetalningarna. Även andra förmåner försvinner, om inte regeringskansliet skulle besluta något annat.

– Hon har inte rätt till någon förmån idag. Det kan inte bli någon pension eller fallskärm, säger Carina Elvén på Statens tjänstepensionsverk, SPV, till SVT Nyheter.

Räknat på nuvarande månadslön går Maria Ågren miste om en sammanlagd lön på 4,7 miljoner kronor. Dessutom går hon miste om den fallskärm som hon skulle ha erhållit från och med mars 2021 till och med juli 2027 på 62.738 kronor i månaden. Allt enligt SPV. Totalt är fallskärmen värd 4,8 miljoner kronor.

Fick lämna elefantkyrkogården

Två ministrar och en generaldirektör har tvingats lämna sina poster efter den stora IT-skandal som skakat Transportstyrelsen.

Idag kom så beskedet vad som händer med Transportstyrelsens före detta generaldirektör. Frågan var om hon skulle avskedas eller om hon skulle bli kvar på den så kallade ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet med bibehållen lön.

”Hon har grovt åsidosatt sina åligganden mot regeringen”

”Statens ansvarsnämnd har i dag beslutat att generaldirektören Maria Ågren ska avskedas från sin anställning i Regeringskansliet eftersom hon grovt har åsidosatt sina åligganden mot regeringen” skriver statens ansvarsnämnd i ett pressmeddelande.

Maria Ågren var chef för Transportstyrelsen fram till januari 2017. Hon blev då misstänkt för brott och fick avsluta sin anställning. I juni 2017 godkände Maria Ågren ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift.

”Ansvarsnämnden framhåller att en myndighetschef handlar under sitt eget tjänsteansvar. Att hon kan ha informerat om eller förankrat sina ställningstagande i styrelsen eller regeringskansliet påverkar inte detta ansvar. Ansvarsnämnden finner inte heller att det finns något annat hinder mot ett avskedande”, skriver statens ansvarsnämnd, som prövar frågor om avskedande av högre tjänstemän.

LÄS MER: Så avslöjade SVT IT-skandalen

LÄS MER: Få koll på skandalen

LÄS MER: Unikt beslut att avskeda Ågren

  • Avskedandet grundar sig på att Maria Ågren som generaldirektör för Transportstyrelsen begick ett brott när hon medvetet åsidosatte gällande lagar vid upphandlingen av myndighetens IT-verksamhet. För detta accepterade hon i juni ett strafföreläggande.
  • Hon avsattes som generaldirektör för Transportstyrelsen redan i januari när hon blev delgiven misstanke. Därefter fick hon en ny tjänst som generaldirektör i regeringskansliet. Men när det blev känt att hon fått ett strafföreläggande, begärde regeringskansliet att hon skulle avskedas från den nya tjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet