Ansvarsnämndens ordförande Fredrik Wersäll. Foto: TT

Unikt beslut att avskeda generaldirektör Ågren

Publicerad

Att Maria Ågren sparkas är unikt. Aldrig tidigare har en generaldirektör avskedats från sin anställning i Regeringskansliet.
– Det var ett svårt beslut att ta, säger ansvarsnämndens ordförande Fredrik Wersäll till SVT Nyheter.

Hur resonerar ni kring avskedandet?

– Vi konstaterar att Maria Ågren har godkänt ett strafföreläggande och därmed dömts för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. I det ligger att hon gjort avsteg från gällande lagstiftning av betydelse för rikets säkerhet, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll, som är ordförande för statens ansvarsnämnd, och fortsätter:

– Det bedömer vi vara så allvarligt att det innebär ett grovt åsidosättande av anställningen. Det alldeles oberoende av om hon informerat eller förankrat det här ställningstagandet i styrelsen eller i regeringskansliet.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Ja det var ett svårt beslut. Det här är så vitt vi kan bedöma första gången som regeringen har vidtagit det här steget, alltså att begära en generaldirektör avskedad. Och den rättsliga regleringen ger inga alldeles klara svar på hur man ska se på det.

Finns det några liknande fall?

– Det närmaste jag kan komma på är att det har förekommit avsked av domare och professorer. Men på den här nivån är det så vitt jag kan bedöma första gången.

Var ni överens i ansvarsnämnden?

– Ja, vi var helt överens.

Går avskedet att överklaga?

– Det som Maria Ågren kan göra är att begära en förhandling med regeringskansliet om villkoren för detta. Dessutom kan hon väcka talan i Arbetsdomstolen om att ogiltigförklara beslutet.

LÄS MER: Så avslöjade SVT IT-skandalen

LÄS MER: Få koll på skandalen

LÄS MER: Maria Ågren avskedas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet