Foto: TT

SVT:s Oskar Jönsson: ”Hemliga källor ledde fram till avslöjandet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter att det blivit känt att Maria Ågren bötfälts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter kunde jag och mina kollegor på SVT Nyheter som första nyhetsredaktion avslöja att det handlade om en stor dataupphandling.

Oskar Jönsson

reporter SVT Nyheter

Transportstyrelsen hade gjort känsliga uppgifter tillgängliga för tekniker som inte var säkerhetsklassade i Östeuropa.

Vid lunch torsdagen den 6 juli larmade en av de tjänster som vi på redaktionen har för att bevaka myndigheters diarium. Maria Ågren, den tidigare generaldirektören på Transportstyrelsen hade bötfällts. Hon hade varit ovarsam med hemliga uppgifter stod det, något som Dagens Nyheter och strax därefter SVT Nyheter kunde berätta om.

IT-skandalen

Då började ett intensivt arbete med att ta reda på vad som hade hänt. Tack vare hemliga källor med god insyn kunde vi avslöja att det handlade om den stora IT-affär som Transportstyrelsen gjorde 2015. 

LÄS MER: SVT Nyheter avslöjar: Läckte uppgifter vid dataupphandling

Vi kunde också berätta att det svenska fordonsregistret och alla körkortsinnehavares personuppgifter lämnats till tekniker i Östeuropa som inte var kontrollerade av svenska myndigheter.

Johansson svarade svävande i Almedalen

Senare samma kväll pratade jag med infrastrukturminister Anna Johansson (S), hon hade precis lämnat Almedalsveckan bakom sig och såg troligtvis fram emot en lugn semester.

Jag minns att hon sa att hon såg mycket allvarligt på det som inträffat men att hon också svarade svävande på frågan om när hon fick information.  

Men tanken på att detta skulle leda till en allvarlig regeringskris kändes då fortfarande ganska avlägsen.

Intensiv nyhetsrapportering följde

De kommande dagarna följde en intensiv nyhetsrapportering där SVT och tidningen Dagens Nyheter avslöjade nya detaljer om det som inträffat. 

Mycket kunde vi berätta tack vare att vi snabbt begärt ut den förundersökning som Säkerhetspolisen gjort. I den framkom det bland annat att Transportstyrelsens styrelse varit informerad om att Maria Ågren brutit mot lagen och släppt in de oprövade teknikerna.

LÄS MER: ”Jag fick ett brev från Säpo”

Fredagskvällen den 14 juli -drygt en vecka efter att affären avslöjats – ringde jag till styrelsens ordförande Rolf Annerberg. 

Han lät förvånad över samtalet och jag frågade om varför han inte stoppade Maria Ågrens lagbrott. Det är ändå styrelsens uppgift att se till att myndigheten följer lagen. 

”Det här handlar om rikets säkerhet, jag vill inte kommentera”, sa han kort och slängde på luren.

Regeringen kallade till presskonferens

Efter helgen kallade regeringen till presskonferens. ”Rolf Annerberg avgår” var deras budskap. Men samtidigt började frågan bli allt mer laddad för dem själva. 

I förundersökningen hade jag läst att Maria Ågren informerat Näringsdepartementet varje vecka och att de inte hade reagerat på hennes avsteg från lagen. 

Efter presskonferensen där Anna Johansson meddelat Annerbergs avgång frågade jag henne när hon och hennes departement för första gången fick information om detta. 

Anna Johansson svarade då att departementet informerats i februari 2016 och att hon fått informationen först ett år senare. 

LÄS MER: Rolf Annerberg lämnar sitt uppdrag

Här ungefär började det bli riktigt kämpigt för regeringen.

Statsminister Stefan Löfven meddelade om regeringsombildning när han mötte pressen på torsdagen. Foto: TT

Kunde avslöja att delar av fordonsregistret röjts

Frågan blev inte mindre laddad när vi kunde avslöja att delar av det svenska försvarets fordonsregister fanns med i den information som lämnats iväg och att polisen bedömde läckan som ett allvarligt hot mot deras verksamhet. 

LÄS MER: Delar av det militära fordonsregistret lämnades till utlandet

Anna Johansson fick allt svårare att svara på frågor om vad hon visste och varför informationen inte nådde henne. 

Anders Ygeman (S) gjorde under regeringens pressfrukost klart att han känt till Säkerhetspolisens förundersökning sedan januari 2016. Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade informerats i ett tidigt skede. 

Men ingen hade stoppat Transportstyrelsens informationsflöde till utlandet och pressen ökade på regeringen.

Utskott fick avbryta ledighet

Riksdagen kallade in flera utskott från ledigheten för att fråga ut ministrarna. 

I timmar satt vi utanför och väntade när Anna Johansson medverkade i trafikutskottet möte, efteråt kom hon ut och lämnade ett kort meddelade: ”Det känns efter omständigheterna väl” var budskapet. 

Men svaren tryggade inte oppositionen och när de väckte misstroendevotum mot ministrarna var skandalen ett faktum.

Margot Wallström på väg in i Rosenbad med anledning av regeringens krismöte. Foto: TT

”Undrar varför ingen drog i nödbromsen”

Resten är politisk historia. Men jag undrar fortfarande varför ingen drog i nödbromsen tidigare. Det fanns personal inom myndigheten som larmade och någon ansvarig borde ha förstått att information som rör rikets säkerhet inte bör släppas iväg utan kontroll. 

Jag hoppas att vi får svar på vilken skada detta orsakat och att myndigheterna tar säkerhetsarbetet på större allvar i framtiden. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

IT-skandalen

Mer i ämnet