Foto: TT

Utredning slår fast: Urban Ahlin agerade olämpligt

Uppdaterad
Publicerad

Talman Urban Ahlin (S) agerade ”olämpligt och oprofessionellt”, visar Socialdemokraternas utredning efter anklagelser om trakasserier.

”Det är bra att detta nu är färdigutrett”, skriver Urban Ahlin i en kommentar.

Urban Ahlins har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier.

Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast. Ärendet gällde händelser för tio år sedan då Ahlin var utrikespolitisk talesperson för partiet. I dag är han riksdagens talman.

Inte möjligt att säkert säga vad faktiskt hänt

Setterwalls Advokatbyrå har fått i uppdrag av Socialdemokraterna att göra en utredning av en personalsituation på det socialdemokratiska partikansliet 2008.

Utredaren skriver:

”Utredningen bedömer inte att det är möjligt att idag – tio år senare – säkert säga vad som faktiskt hänt och därmed om UA:s agerande mot XX kan karaktäriseras som sexuella trakasserier. Bedömningen är också att situationen, oavsett vilken version som bedöms, inte når upp till vad som krävs för att fråga ska vara om ett brottsligt och straffbart agerande. Men oavsett vilken version som ges företräde är det utredningens bedömning att UA:s agerande mot XX, som befunnit sig i en underordnad position, varit olämpligt och oprofessionellt.”

Ingen tidigare utredning

Utredningen har genomförts genom intervjuer med ett drygt 15-tal personer. Utredaren anser inte att det finns stöd för tidigare uppgifter att händelsen utretts ytterligare.

”Det har i media förekommit uppgifter om att den nu aktuella situationen utretts igen, efter den utredning som redogjorts för ovan och som gjordes 2008. Under intervjuerna har ingen information kommit fram som styrker att någon ytterligare utredning förekommit och ingen av dem som intervjuats har deltagit i en sådan utredning. Utredningen ger alltså inget stöd för att en sådan utredning har gjorts.”, skriver utredaren.

Svarar skriftligt

SVT Nyheter har sökt Urban Ahlin för en kommentar. Han väljer att svara via mejl, och skriver att det är bra att det är färdigutrett.

”Settervalls advokatbyrå har på Socialdemokraternas uppdrag genomfört en utredning av ett tidigare personalärende samt undersökt om det funnits andra situationer som borde utredas. Ärendet hanterades 2008 och utredaren har kommit fram till att det inte finns något ytterligare att utreda, varken vad gäller det ärendet eller i något annat avseende. Min version av ärendet 2008 har hela tiden varit densamma. Det är bra att detta nu är färdigutrett.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.