Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin tror att reaktionerna på utredningen kommer att vara blandade inom partiet. Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna om Ahlin-utredningen: Har bett kvinnan om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen visar att partiet hanterat trakasserianklagelserna mot Urban Ahlin korrekt. Det menar Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin, som även har talat med den utsatta kvinnan.

– Jag bad om ursäkt för att vi inte återkopplade till henne 2008, säger hon.

Riksdagens talman Urban Ahlin har anklagats för sexuella trakasserier och kränkningar mot en tidigare medarbetare.

På fredagen redovisade Socialdemokraterna sin utredning, gjord av Setterwalls Advokatbyrå, som kommer fram till att Urban Ahlin har agerat olämpligt och oprofessionellt, men att agerandet inte kan karaktäriseras som sexuella trakasserier.

Pratade på torsdagen

Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin säger att bedömningen är att partiet hanterat ärendet korrekt.

– Redan 2008 kom vår utredning fram till att det här var ett olämpligt och oprofessionellt agerande. Men oavsett vilken version som överensstämmer med sanningen så är det inte straffbart. Urban Ahlin tilldelades en reprimand, det bedömdes vara en adekvat påföljd, säger hon.

Hon har dock förståelse för kritiken mot att kvinnan inte fick någon återkoppling från partiet när händelserna kom fram 2008. Lisa Hedin säger att hon hade ett samtal med kvinnan på torsdagen, då hon bad om ursäkt för att partiet inte kontaktade henne då. Hon vill dock inte gå närmare in på vad som sades.

– Vi hade ett ganska långt samtal. Jag gick igenom sammanfattningen av utredningen och skickade den till henne.

Partiledningen har även haft ett samtal med Urban Ahlin och Sven-Erik Österberg, som var gruppledare i riksdagen 2008, men Lisa Hedin vill inte gå in på vad som sades.

Blandade reaktioner

Lisa Hedin tror att reaktionerna på utredningen kommer att vara blandade inom partiet.

– Jag tror att det delvis kommer att vara en lättnad att känna att vi kan lägga det här bakom oss. Utredningen har varit omgärdad av en del ryktesspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.