Foto: TT/Privat/AI portraits

AI-teknik förvandlar dina slarviga selfies till mästerliga målningar

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle du sett ut om Rembrandt hade förevigat ditt anlete i olja? Hur hade du sett ut om du var en 1700-talsmänniska, hängande på väggen i en grandios herrgård? Ett team forskare har nu förverkligat drömmen hos de som önskat sig en egen hovmålare – med hjälp av avancerad AI-teknik.

Det har börjat dyka upp klassiskt målade porträtt i de sociala flödena.

Tidigare under året blev applikationen Faceapp viral. Den fick människor att åldras flera decennier, men med hjälp av webbsidan AI portraits så transporteras du istället flera hundra år tillbaka i tiden, när din suddiga mobilselfie förvandlas till en målning gjord i de gamla mästarnas stil.

Bakom AI portraits ligger forskare på Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Politecnico di Milano.

Med hjälp av maskininlärning har man tränat AI med över 45 000 målningar i en rad olika stilar, från medeltiden och framåt. Några av de konstnärer som ”lärt upp” AI:n är Rembrandt, Titian, Vincent van Gogh och Lucian Freud.

Löfven, Trump, Bildt och Putin och deras ai-genererade porträtt. Foto: TT/AI Portraits

Vilka ansikten fungerar?

AI:n har lärt sig att känna igen ett mänskligt ansikte, så vanliga fotografier ska gå bra. Däremot kan den ha problem med för extrema karikatyrer och djur kan vara svårt. När SVT testade att använda ett foto på på vår egen ikon Björne, resulterade det i meddelandet ”Inget ansikte upptäckt”.

Foto: SVT/AI portraits

Då AI:n enbart matats med västerländsk konst blir resultaten också i en uniformt västerländsk stil. Att demonstrera hur ett selektivt urval kan påverka slutresultatet har varit en ambition med projektet.

”Den här typen av porträttkonst är ganska typisk för den västerländska konstnärliga traditionen. Att träna våra modeller på en datamängd med en stark västerländsk vinkling leder oss till att reflektera över hur viktigt det är med ett rättvist urval för AI:n”, skriver forskarna själva på sajten.

Hur är det med personliga integriteten?

Faceapp kritiserades för att ha otydliga användarvillkor, och att användarnas bilder skulle hamna i Ryssland, då appen är ägt av ett ryskt företag med bas i Sankt Petersburg.

Forskarna bakom AI portraits lovar på sajten att ”vi kommer inte använda data från dina bilder för något annat syfte än att generera ett porträtt, och vi raderar bilderna omedelbart efter att porträttet skapats.”

Blev för populär

Under tisdagen började AI-sajtens popularitet bli för stor, och under onsdagen togs den ner för underhåll.

Foto: AI portraits

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.