Jimmie Åkesson sa i Aktuellt att det blir svårt även för Erik Almqvist att sitta kvar i riksdagen. Foto: SVT

Åkesson: Även Almqvist får svårt att sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gästade Aktuellt med anledning av Lars Isovaaras avgång.
Han menar att det även för Erik Almqvist blir svårt att sitta kvar i riksdagen:
–Det har väl alla noterat.

Enligt SD-ledaren ska han ha talat om för Lars Isovaara att det kan bli svårt att utföra uppdraget som riksdagsledamot efter att dennes polisanmälan efter ett krogbråk med rasisitska förtecken natten till onsdag i Stockholm.

– Jag sa till honom att det blir väldigt svårt att sitta kvar, och det förstod ju han också efter det här, så det var inga konstigheter egentligen.

Under intervjun säger Jimmie Åkesson också att han ska ha uppmanat Erik Almqvist att allvarligt fundera över sin politiska framtid inom SD.

– Jag har haft ett samtal med Erik Almqvist också, då har jag också uppmanat honom att allvarligt fundera över sin plats. Jag har sagt det många gånger, och det betyder just det jag säger: Att han ska allvarligt fundera, sen får man väl tolka det, och jag tycker att man ska tolka det som att det är en ganska skarp formulering.

Svårt för Almqvist

Enligt SD-ledaren kan det i förlängningen bli svårt för Erik Almqvist att sitta kvar i riksdagen.

– Ja, det har väl alla noterat att det är väldigt svårt för honom att sitta kvar i Sveriges riksdag. Vad jag vet så har han inte varit aktiv i riksdagsarbetet, så han funderar över om det som har hänt är så pass allvarligt att han kan sitta kvar eller inte. Det avgör han ytterst själv.

Enligt Jimmie Åkesson kan de senaste tidens händelser inte per definition kallas rasistiska.

– Nu ska vi ju för det första inte blanda äpplen och päron. Att uttrycka en politisk åsikt som är rasistisk till exempel det är en sak. Tar man upp en järnstång för att försvara sig, det är en annan sak. Vi ska komma ihåg att det vi har sett de senaste två veckorna är sånt som hände för två och ett halvt år sen.

– Det är inte något som hänt de senaste två veckorna, utan det är spannet två och ett halvt år. Det här är inget som är vanligt förekommande, utan det är två saker som av olyckliga omständigheter uppmärksammas vid samma tidpunkt.

”Vill helt enkelt såra”

SD-ledaren vill inte heller hålla med om att de senaste tidens händelser med rasistiska förtecken egentligen säger något om partiets syn på invandrare.

– Det kan säga olika saker. Jag vet inte vilka frågor man ställde till Socialdemokraternas ledning när deras SSU-ordförande Anna Sjödin bråkade med en vakt.

– Det kan vara så att man uttrycker sig rasistiskt för att man har såna värderingar. Det kan också vara så att man i ett upprört tillstånd uttrycker sig på ett väldigt skarpt olämpligt sätt och säger det elakaste man kommer på. Man vill helt enkelt såra den person man bråkar med.

”Tolkar det som ett gott betyg”

En opinionsmätning visar att stödet för Sverigedemokraterna har ökat, något som Jimmie Åkesson tolkar som ett erkännande av partiets krishantering.

– Jag tolkar det som ett gott betyg till ledningens hantering av den här situationen. Att väljarna ser att vi lever upp till löftet om nolltolerans som vi satte upp i ett brev till partiorganisationen för ett antal veckor sen. Men den här typen av uppträdanden och uttalanden får konsekvenser. Det kommer det att få även i framtiden.

Så hela den här historien har varit bra för er?

– Det har givetvis inte varit bra, utan en enorm påfrestning för partiorganisationen, på alla som på något sätt är aktiva. Samtidigt är politiska skandaler inget nytt, det drabbar alla partier på ett eller annat sätt, förr eller senare. Jag lovar att vi kommer att se fler skandaler i svensk politik framöver. Vad det handlar om för vår trovärdighet är hur vi väljer att hantera de här sakerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-topp avgår efter rasistpåhopp

Mer i ämnet