Markus Wiechel ersätter avgående riksdagsman Lars Isovaara. Foto: sd.se

Isovaaras ersättare tidigare dömd för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Markus Wiechel, 24 år, ersätter Lars Isovaara som Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson i riksdagen. Wiechel är sedan tidigare dömd för förtal i Norrköpings tingsrätt och i Göta Hovrätt.

– Det är inte på det här viset jag vill komma in i riksdagen, sa Markus Wiechel idag till SVT Östnytt.

Markus Wiechel, 24, år har fyra gånger stämts för texter som publicerats på hans blogg. Två gånger har han fällts.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick under torsdagens pressträff frågor om det är möjligt för Markus Wiechel, att företräda partiet.

– Om man tittar på vad det är han är dömd för handlar det om saker som skrivits på hans blogg. Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet, svarar Åkesson.

Pekade ut med namn

I juni 2011 fälldes han i Göta hovrätt för att han på sin blogg pekat ut en man med namn och påstått att denne deltog i en attack mot ett SD-möte i Eslöv 2006.

– Man kan ju föreställa sig att Jimmie Åkesson inte är särskilt glad för att det kommer in en person som är dömd för förtal. Det är ju just orden som sagts som gjort att de senaste personerna har fått lämna sina platser, och nu kommer ännu en kontroversiell person in. Åkesson har ju fullt upp som det är med att försöka hålla gruppen i styr, säger Margit Silberstein, SVT:s politiska kommentator.

I ett annat fall fälldes Wiechel för att en annan man, i en kommentar på bloggen, pekats ut som dömd för brott. Eftersom bloggen var modererad krävdes godkännande av kommentarer och Wiechel gjorde sig skyldig till förtal trots att han inte skrev texten, enligt hovrättens dom i april 2011.

Båda gångerna fick Wiechel betala 5 000 kronor i skadestånd till de utpekade, samt rättegångskostnader.

Markus Wiechel är distriktsordförande för SD i Östergötland och har varit politiskt intresserad sedan han var åtta år.

Petad vice ordförande på tur

Förre ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist har inte lämnat riksdagen, trots rasistiska uttalande vid en bråkig utekväll 2010 som fångades på film. Partiledningen har manat honom att allvarligt fundera över sin riksdagsplats.

Om Almqvist går står Anna Hagwall, 59 år, på tur. Hon petades som andre vice ordförande 2009. Hon är intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen och anses vara allt för oberäknelig. Hagwall förnekar att hon är ute i kylan.

– Nej, inte på något sätt, säger hon till TT.

För mer information om Markus Wiechel, besök SVT:s valpejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-topp avgår efter rasistpåhopp

Mer i ämnet