”För mig är det helt uppenbart att det är islamism han syftar på”, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet. Foto: TT

Åkesson om Jomshofs uttalande: ”Uppebart att det är islamism han syftar på”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshofs kallade islam ”avskyvärd”. Men för partiledaren Jimmie Åkesson är det uppenbart att Jomshof egentligen menade islamism.

– Vill man missförstå kan man naturligtvis rycka ett ord ur sitt sammanhang, säger partiledaren till Svenska Dagbladet.

Det var under tisdagskvällen som Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof medverkade i SVT:s debattprogram Sverige möts. Ämnet för kvällen var framtiden för det mångkulturella Sverige.

Richard Jomshof sade i debatten att många muslimska samhällen präglas av demokratiskt underskott, förföljelse av människor, kvinnoförtryck och våld.

– Jag lider med människorna som tvingas födas i de länderna. Islam är enligt mig en avskyvärd ideologi och religion, sade han.

Richard Jomshof möttes av hård kritik efter uttalandet av bland annat Centerpartiets Annie Lööf och Moderaternas Ulf Kristersson.

Felsägning

Enligt Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, handlar det om en felsägning som råkat ske i direktsändning. Det uppger han för Svenska Dagbladet.

– För mig är det helt uppenbart att det är islamism han syftar på. Vill man missförstå kan man naturligtvis rycka ett ord ur sitt sammanhang. Men det är islamism och politisk islam, vad det har gjort med den muslimska delen av världen, och religion och människor som farit illa av det som han talar om.

På Twitter kunde man dock läsa att riksdagsledamoten Björn söder skrivit ”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion”. Inlägget retweetades sedan av Sverigedemokraternas huvudkonto.

Står bakom resonemanget

Till Svenska Dagbladet säger Jimmie Åkesson att den här situationen nu kan ställa till det för ett eventuellt samarbete mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Han menar även att det är viktigt att skilja på islam och islamism.

– Givet att det är islamism han talar om, så står jag bakom resonemanget. Däremot tycker jag inte vi ska prata om islam i svepande ordalag, det är bättre att man pratar om vad det handlar om, nämligen islamismen, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.