Jimmie Åkesson (SD) i partiledardebatten Foto: SVT

Åkesson pressade Lööf om samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan var inte ett av ämnena i kvällens partiledardebatt men Jimmie Åkesson tog ändå tillfället i akt att attackera Centerns Annie Lööf om varför hon vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon gav tydligt svar på tal.
– Jag säger bestämt nej till att samtala eller förhandla med dig i regeringsställning.

Det var i debatten om lag och ordning som SD:s Jimmie Åkesson och Centerledaren Annie Lööf drabbade samman. Lööf, liksom övriga partiledare krävde ökade resurser och befogenheter till polisen och skärpta straff. Jimmie Åkesson höll med – vilket kunde sätta punkt för duellen, men vände i stället på steken och menade att Centerpartiet saknar trovärdighet i frågan eftersom de är emot ett samarbete med Sverigedemokraterna.

LÄS MER:  Så ser Annie Lööf på Alliansens framtid

– Centerpartiet motverkar att vi alla oppositionspartier ska kunna samarbeta i det här frågorna och agera i riksdagen. Varför är det viktigare för dig, Annie Lööf, att inte jag får inflytande än brottsoffers situation? undrade Åkesson.

– För att du och ditt parti har en alldeles för stor skillnad i synen på människovärdet som jag inte kan dela. Er grundsyn ställer grupper mot varandra och du låter som en skiva som bara upprepar sig och återkommer till allt är invandrarnas fel, svarade Annie Lööf.

Ville inte svara om polisresurser

När övriga partiledare släpptes in i debatten kom den att handla om antalet poliser som måste till och hur det ska gå till – främst talades det om ökade löner och befogenheter så poliser ska vilja stanna kvar i yrket. Stefan Löfven tog upp att han vill bekämpa narkotikan i Sverige och Isabella Lövin ville liksom även Sjöstedt satsa på förebyggande åtgärder som lärare och socialtjänst för att minska utanförskap och att unga lockas in i kriminalitet.

Miljöpartiets ledare pressades också på om hon stödde Socialdemokraternas förslag om 10.000 nya poliser, men slirade på målet och ville inte prata siffror.

LÄS MER: Så ska S lösa poliskrisen

Pekade på kriminalitet hos SD

I stället gav hon en rejäl släng till Jimmie Åkesson.

– Jag vill gärna utbilda fler poliser – men vi kan också tala om att Anna Kinberg Batra vill bilda regering med SD som har högre kriminell frekvens i sin egen riksdagsgrupp än genomsnittet i samhället. Hur förklarar Åkesson det när han ska spela tuff här och tala om kriminaliteten med den situationen i sitt eget parti?

– Om det är på den nivån, så vet jag inte om jag vill vara med, svarade Åkesson.

Anna Kinberg tog inte upp tråden om samarbete med SD utan pratade vidare om höjda polislöner.

– Fler poliser kommer inte till förrän vi har fått dig att avgå, Löfven, sa M-ledaren.

LÄS MER: Se höjdpunkterna från debatten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt maj 2017

Mer i ämnet