SD-ledaren Jimmie Åkesson intervjuas av Marianne Rundström i Gomorron Sverige i Almedalen. Foto: SVT

Åkesson (SD): Andra frågar oss vad de behöver göra för att få vårt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna, och främst Moderaterna, har förstått att om de anpassar sina förslag något efter Sverigedemokraternas uppfattningar, så kan de få igenom dem i riksdagen. Det säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i SVT:s Gomorron.

– Det som i någon mening är nytt är att man kommer till oss med sina förslag och frågar oss om man kan få stöd för dem, och vad man behöver göra för att få stöd. Det har inte förkommit – åtminstone inte öppet – tidigare, säger Jimmie Åkesson i intervjun med SVT: Marianne Rundström.

Du har sagt att ni har återkommande och djuplodande kontakter med Moderaterna, vad innebär det?

Almedalen 2017

– Det förekommer kontakter på utskottsnivå. Det är inte så att jag har djuplodande kontakter med Anna Kinberg Batra. Men inom vissa utskott, inom ramen för riksdagsarbetet, så förekommer det samtal, säger Jimmie Åkesson.

LÄS MER: ”Den stora utmaningen är hur SD ska få mer inflytande”

”Mer attraktivt rösta på Alliansbudget”

Han fick också frågor om varför han tror att en majoritet av väljarna uppfattar Sverigedemokraterna som ett högerparti.

– Höger och vänster i dag är inte riktigt vad det har varit. Ekonomiskt är de flesta partier i dag i mitten. Vi står till höger när det gäller värderingsfrågor men när det gäller fördelningspolitik och synen på välfärden står vi något till vänster om mitten. Om Alliansen lägger fram en gemensam budget i höst, så röstar vi för den. För vi vill avsätta den här regeringen.

Åkesson säger att Allianspartier, inte minst Moderaterna har ”nyktrat till rejält” i migrationsfrågan och frågor om trygghet på gator och torg.

– Det gör att det känns mer attraktivt att rösta på en sådan budget än en som är influerad av Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

Men han säger också att SD inte finns till höger på den klassiska politiska skalan.

– Tittar man på vår politik står vi väldigt starkt i mitten.

LÄS MER: ”Uppmuntra kommunerna att ta fram egna frågor, Åkesson”

”Svenska motståndsrörelsen ägnar sig åt terror”

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen och samma dag kommer även Nordiska motståndsrörelsen till Almedalen. Det är första gången det står nazister på betald plats i Almedalen. Vad tycker du om att de är här?

– Det är inte vilken organisation som helst. De har ägnat sig åt våldsdåd riktade mot politiska motståndare och offentliga institutioner. Det är klart att det är väldigt allvarligt. Det är mer eller mindre en organisation som ägnar sig åt terror. Man borde kunna gör något. Rent lagstiftningsmässigt bör man se över möjligheten att i högre grad förbjuda den typen av organisationer. Att man utnyttjar yttrandefriheten på det sätt som man gör, samtidigt som man hotar människor till livet, det känns inte bra.

I Sveriges Radios P1 säger Åkesson i dag, enligt Omni, att NMR kan ”klassas som terrororganisation”.

I dag pratar alla partier integration, som ni var ganska ensamma om tidigare. Just nu handlar det mycket om afghanska ensamkommande pojkar, om de ska skickas tillbaka eller inte. Vad är din inställning?

– Det är helt orimligt att Afghanistan ska lägga över ansvaret för sina medborgare på Sverige och svenska skattebetalare. Så kan vi inte ha det.

Men ska vi skicka tillbaka pojkar till ett land som blivit väldigt farligt att vara i?

– Det är farligt att vara i delar av Afghanistan, men också delar där det inte är farligt. Om svenska myndigheter bedömer att det går att göra, då är det en säker bedömning, som jag bedömer det.

Jimmie Åkesson menar också att svenskt medborgarskap ska vara något som man uppnår och förtjänar.

– Då blir det något att sträva mot i stället för som i dag, i praktiken är det bara ett papper. Vi menar att det ska finnas fördelar för dem som har medborgarskap, som har uppnått den statusen.

”Skillnad mellan medborgare och icke-medborgare”

Hur förhåller du dig då till alla människors lika värde?

– Det blir en ganska absurd diskussion, för vi har miljarder människor i världen som har det sämre än vi och alla de har inte rätt till svensk välfärd. Ändå är min uppfattning att alla människor har ett inneboende grundläggande människovärde som är lika för alla individer. Jag tycker inte det där hänger ihop alls egentligen, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Däremot är det rimligt, nu när så många kommit till Sverige, att vi gör en skillnad. Kommunerna kommer att fullständigt urholka välfärden om vi inte börjar göra skillnad på välfärdstjänster för medborgare och icke-medborgare. Om man blir akut sjuk ska man få vård, men det är inte rimligt att illegala papperslösa får tillgång till välfärden på samma sätt som jag.

Du ska lansera SD som ett vårdparti här på scenen i Almedalen i kväll. Vad skulle ni tillföra som inte finns i dag?

– Dels resurser, vi satsar mest på vården. Men det krävs också förståelse för varför vi hamnat i den situation som vi har. Vi satsar på personalens arbetsvillkor för det är därför vi har brist idag, det är det som gör att så få vill jobba inom vårdyrket i dag. För det är så dåliga villkor, säger Jimmie Åkesson.

LÄS MER: SD: Ta bort ofrivilligt skiftarbete i vården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet