Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Tomas Oneborg/TT

Åkesson (SD): ”Går inte att veta om de är nazister”

Publicerad

Att tidigare ha varit medlem i en extrem organisation betyder inte att en person är diskvalificerad, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, dagen efter att flera SD-kandidaters nazistiska förflutna avslöjats.

– Det kan vara det, men det måste inte vara det utan det väsentliga för mig är om man på ett trovärdigt sätt har gjort upp med det. Har man det så kan man förtjäna en andra chans, säger SD-ledaren till TT.

Sex personer som kandiderar för Sverigedemokraterna i olika kommunval har tidigare varit medlemmar i den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, vilket Expressen och Expo avslöjat.

”Ingen vet om de är nazister”

En av dem förklarar åren där med att han var ”ung och dum”, en annan med att han inte förstod vad det innebar.

– Jag vet inte så mycket om vilka de är eller vad de har gjort, eller vad de tycker i dag, säger Jimmie Åkesson.

Ni har ju poängterat inför den här valrörelsen att ni har gjort ett extra noggrant arbete för att ta reda på folks bakgrund. Är de här personerna genomgångna också?

– Jag vet inte om de är nazister och det vet inte du heller. Det är ingen som vet det, säger Åkesson.

”Finns enskilda extremister”

Enligt honom har merparten av de berörda personerna lämnat partiet självmant, medan övriga hanteras av dess medlemsutskott.

– Men jag ser det här som ganska odramatiskt, vi har sett fall med antisemiter i Kristdemokraterna och islamister i Centerpartiet. Det finns ju enskilda extremister och det är svårt att göra något åt det, man kan inte röntga människors huvuden utan får utgå ifrån att de talar sanning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer