Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den hårda ordväxlingen mellan migrationsminister Anders Ygeman (S) och Jimmie Åkesson (SD) om svenskt flyktingmottagande. Foto: SVT

Åkesson och Ygeman i hård ordväxling om flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gör skillnad på folk efter religion och hudfärg, säger migrationsminister Anders Ygeman (S) i Aktuellt. En beskrivning som får SD-ledaren Jimmie Åkesson att reagera kraftigt:

– Hudfärg, nu får du väl skärpa dig, replikerar han.

Det är skillnad på flyktingar och ”flyktingar”, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel på Aftonbladet.

Partiet har länge förespråkat ett minskat flyktingmottagande och i stället förespråkat hjälpinsatser på plats. Men när det gäller ukrainska flyktingar resonerar man annorlunda.

”Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn.”, skriver SD-ledaren bland annat.

– Sverigedemokratisk flyktingpolitik har alltid gått ut på att man hjälper i närområdet. Nu är Sverige närområdet, säger Åkesson i Aktuellt.

Kvinnor och barn

Jimmie Åkesson skriver i Aftonbladet att flyktingar från Ukraina, som hittills främst bestått av kvinnor och barn, skiljer sig från tidigare invandring som enligt SD-ledaren till stor del utgjorts av muslimska män som främst drivs av ekonomiska incitament. Han beskriver dem som ”proffsmigranter”.

– Tidigare är det människor som flytt genom land efter land efter land. Man söker sig inte till första närmsta säkra land utan till Sverige av någon anledning. Då är man inte längre flykting när man kommer till Sverige. Man är inte flykting när man flyr till Sverige från Danmark, säger han.

”Religion och hudfärg”

Migrationsminister Anders Ygeman säger att Sverigedemokraterna saluför samma argumentation som man gjort tidigare.

– Förut menade man att ukrainare var ett hot mot den västerländska kulturen, säger Ygeman och fortsätter:

– Han gör skillnad på folk efter religion och hudfärg.

Men SD-ledaren vänder sig kraftigt mot den beskrivningen.

– Hudfärg, nu får du väl skärpa dig. Det är väl ingen som har pratat om hudfärg i det här. Det har väl ingenting med hudfärg att göra. Måste vi föra debatten på den nivån, replikerar Åkesson.

Ygeman påpekar att städerna Srebrenica och Sarajevo i Bosnien och Hercegovina ligger geografiskt närmare Sölvesborg (Åkessons hemkommun) än vad ukrainska Mariupol gör.

– Men Åkessons parti ville ju ändå inte ta emot några flyktingar från kriget i Jugoslavien, säger han.

Se hela debatten i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.