Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Jimmie Åkesson varför Sverigedemokraterna vill bli ”det nya skolpartiet”. Foto: Andreas Hult/SVT

Åkesson (SD): Ska erövra skolfrågan med disciplinkrav

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson vill att Sverigedemokraterna blir ”det nya skolpartiet”. Han beskriver det som ett naturligt steg för partiet.

– Vi bedömer att vi vunnit debatten om kriminal- och invandringspolitiken och skolan hänger väldigt mycket ihop med båda de frågorna, säger han till SVT Nyheter.

Jimmie Åkesson, som för närvarande befinner sig i Almedalen, beskriver skolan som en spegling av hela samhället och vill vidta åtgärder för att skapa större disciplin och trygghet i klassrummen.

Han vill bland annat att mobiler förbjuds i skolan.

Almedalen 2024

– Mobilen kan användas för att störa verksamheten i skolan, inte minst om den används under lektionstid. Man kan också använda mobilen på andra sätt, verka för att elever hatar eller trakasserar varandra på skoltid. Det är bättre att man har den på sin fritid, säger han.

Åkesson vill också att elever som inte når upp till målen i högre utsträckning än idag får gå om årskurser.

– Vi ser att elever riskerar att halka efter när de släpps vidare i årskurser trots att de inte nått upp till rimliga resultat och en rimlig kunskapsnivå.

Vill se slöjförbud för lärare

Åkesson skriver samtidigt i en debattartikel i Aftonbladet att han vill se ett tydligare fokus på majoritetssamhällets normer och värderingar.

”Då kan vi exempelvis inte ha lärare med islamska klädesplagg som slöja, burka och niqab, när vi vet att sådana plagg står för ett unket kvinnoförtryck som inte har i vår del av världen att göra”, skriver han och fortsätter:

”Det som är överordnat allt annat i denna normskapande skola är att framgångsrikt etablera insikten att det lönar sig att anpassa sig till majoritetssamhället. Att tydligt visa barn och ungdomar att avvikande och destruktiva beteenden, som exempelvis en kriminell livsstil, bara leder den enskilde i fördärvet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet