Visa alla (2)

Jimmie Åkesson till Knutson: ”Jag kommer ta varje chans att avsätta Löfven”

Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att han kommer att ta ”varje chans att avsätta Stefan Löfven” som statsminister. Åkesson uppger också att Moderater och Kristdemokrater samarbetar allt mer med Sverigedemokrater i riksdagens utskott.

– Jag kommer att ta varje chans att avsätta Stefan Löfven. Sen är det upp till de övriga oppositionspartierna om de vill göra likadant. Det vet vi inte, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till SVT:s Mats Knutson i serien ”Mats Möter”.

Det är dags för femte avsnittet i SVT:s serie ”Mats Möter” då Mats Knutson intervjuar de åtta riksdagspartiernas ledare. På torsdagen intervjuades Sverigedemokraternas Jimme Åkesson.

Samarbeten utvecklats

Han uppger att utöver ”artighetsfraser” har han ingen kontakt med Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare. Däremot har samarbetet mellan partierna utvecklats i rikdagens utskott, hävdar Åkesson.

– De rapporter jag får är att det har intensifierats under hösten.

– I takt med att Alliansen har brutit samman så har Kristdemokraterna och Moderaterna varit mer villig att söka sitt stöd hos oss i olika sammanhang.

– Min bedömning är att det är någonting som utvecklas i rätt riktning, säger Jimmie Åkesson.

Och då diskuterar man i utskotten hur politiken ska utformas?

– Det förekommer. Sen är det alltid en diskussion om vad som är förhandling och inte förhandling. Det är klart om det kommer en företrädare för ett annat parti till en Sverigedemokrat i ett utskott och säger ”Vi vill göra så här. Vad tycker ni om det?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och SVT:s Mats Knutson. Foto: Ewa Lundin/SVT

”Läsa av”

Enligt Åkesson handlar det om att M och KD vill ta reda på SD anser i vissa frågor.

– Det är en form av samarbete eller förhandling även om jag inte är säker på om moderater och kristdemokrater skulle hålla med om det. Det förekommer och blir allt vanligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer