Foto: TT

Åkesson slåss mot soffan i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Soffan kan bli Sverigedemokraternas svåraste motståndare i EU-valet, tror SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Faktum är att på valdagen gör den förbaskade soffan mer skada än alla EU:s federalister tillsammans, för soffan begränsar våra möjligheter att bekämpa federalisterna alla andra dagar under mandatperioden, sade Åkesson på partiets valupptakt på Långholmen i Stockholm.

Målet är att ta två platser i EU-parlamentet, men SD-ledaren vet att hans väljare hör till dem som ofta skolkar i EU-val. Nu ska 90 städer besökas för att mobilisera inför valet den 25 maj.

Tyst om samarbete

Ett av huvudbudskapen i partiets valkampanj är att svenska politiker ska ha mer att säga till om i frågor som berör Sverige. EU ska inte ha mer makt.

– Just nu ser vi en växande skara EU-kritiker i Europa, så det kan hända att den politiska kartan ritas om efter EU-valet. Då kan vi arbeta tillsammans med dem och stoppa utvecklingen mot mer och mer federalism, sade Åkesson.

Vilka partier SD vill samarbeta med om de kommer in i parlamentet vill Åkesson inte prata om före valet. Han uppvaktas av två kontroversiella politiker: franska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen och nederländska Frihetspartiets ledare Geert Wilders.

Viktigt med partigrupp

Att sitta i en partigrupp är viktigt för den som vill ha inflytande, annars kan de fem åren i EU-parlamentet bli en ökenvandring.

– Vi vet inte i vilken grupp vi kan vara aktuella och välkomna, och var vi vill vara med. Hittar vi inte en grupp där vi är bekväma kan vi tänka oss att bli grupplösa. Det viktiga för oss är att tänka långsiktigt. Vi tänker inte gå in i ett samarbete där vi känner att vi inte kan ta ansvar för det som vi är med i, säger Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet