Åkesson: Utesluter inte att vi hamnar i Nato så småningom

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ska diskutera Natomedlemskap på valkonferensen som partiet har i helgen. Partiledningen vill att SD omprövar hållningen till Nato och vill som Moderaterna att Sverige gör gemensam sak med Finland gällande medlemskapet.

– Det vore olyckligt om vi hamnar efter Finland, vi borde snarare göra den här processen tillsammans, säger partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Morgonstudion.

Frågan om Natomedlemskap är brännhet både i Sverige och Finland. Viljan att gå med i alliansen har stigit i opinonen och med Rysslands invasion av Ukraina har det blivit en högaktuell fråga.

Diskuteras på konferens

Sverigedemokraterna som traditionellt varit emot ett medlemskap öppnar nu för att ompröva sin hållning. Frågan ska diskuteras på partiets valkonferens i helgen. Från partiledningen är inställningen tydlig:

Sverige och Nato

– Får jag och partiledningen bestämma så vill vi öppna upp vår hållning för att möjliggöra ett medlemskap, säger partiledaren Jimme Åkesson i SVT:s Morgonstudion under fredagsmorgonen.

Samtidigt är han tydlig med att partiet inte vill stressa fram ett beslut.

 – Att gå från att vara helt emot till att vara helt för är inte trovärdigt, som konservativ tror jag på att man ska vara försiktig i sitt framåtskridande, men jag utesluter inte att vi hamnar i Nato så småningom, säger SD-ledaren.

Borde ansöka med Finland

Finlands försvarsminister sa nyligen att det just nu inte är läge för att ansöka, med tanke på att Natos fokus ligger på situationen i Ukraina.

– Att Finland säger att man inte ska ansöka här och nu, det tror inte jag heller, men man närmar sig. Det har varit en öppen debatt där på ett annat sätt än det varit i Sverige, säger Åkesson.

Vid en eventuell svensk ansökan bör Sverige göra gemensam sak med Finland menar SD-ledaren, den hållningen delar han med Moderaternas Ulf Kristersson.

– Sverige är i hög grad del av Nato redan, genom partnerskap och värdlandsavtal som vi redan har. I någon mening är det svårt att hävda alliansfrihet och neutralitet, den hållning som har tjänat oss väl under efterkrigstiden. Men säkerhetsläget är så pass förändrat att vi inte kan utesluta något, det vore oansvarigt i det här läget, säger Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet