Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) är starkt kritisk mot partiledningen. Foto: TT

SD-ledamot hoppar av – kritiserar ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) hoppar av partiet och blir politisk vilde i riksdagen.

Margareta Larsson, som är Jimmie Åkessons svärmor, är starkt kritisk mot partiledningen.

– Jag vet att det är oerhört många som vantrivs, säger Margareta Larsson till Expressen.

Striden i SD

Larsson, en veteran inom partiet, riktar skarp kritik mot partisekreteraren Richard Jomshof och gruppledaren Mattias Karlsson i sin intervju med Expressen.

– Det är ett ledningsproblem. Som ledningen fungerar och vilken attityd man har så ger det ett avtryck på hela organisationen. I det här fallet anser jag direkt att det är Richard och Mattias – som jag anser borde bytas ut mot personer med omdöme, säger Margareta Larsson.

Toppen ”maktsjuk”

Hon nämner flera saker till Expressen som hon menar tyder på att Sverigedemokraternas ledning blivit som hon menar det ”maktsjuka”: toppstyrning, intern övervakning i partiet, krav på lojalitet och och en ”censurkontroll” av ord och skrivelser.

Margareta Larsson menar att partiet fungerade bättre när svärsonen Åkesson ledde partiet tillsammans med Björn Söder. Söder var då partisekreterare, och är i dag vice talman i riksdagen.

– Jag vet inte vad som händer bakom kulisserna men jag vet att det fungerade mycket bättre när [de] ledde. Det har gått helt överstyr sedan, säger hon till Expressen.

Margareta Larsson hette tidigare Sandstedt i efternamn och har blivit mest uppmärksammad när hon i en fråga till dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt felaktigt sa att 400.000 euro motsvarar 40.000 miljarder kronor. Hon har också fått kritik för att hon i riksdagen sagt att konstnärer som Carolina Falkholt som målat vaginor på skolors väggar ska sitta i fängelse eftersom det är sexuellt ofredande av minderåriga.

SVT Nyheter söker Margareta Larsson och SD-ledningen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet