Tingsrättsdomen mot kirurgen Paolo Macchiarini överklagas nu av åklagarsidan. Foto: Lars Granstrand/SVT

Åklagare överklagar domen mot Paolo Macchiarini

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarsidan överklagar nu tingsrättsdomen mot kirurgen Paolo Macchiarini som dömdes till villkorlig dom på en av åtalspunkterna men friades på de två övriga.

– Jag anser att den tilltalade har gjort sig skyldig till ett risktagande av allvarligt slag gällande alla tre målsägande, säger överåklagare Mikael Björk.

Den omskrivne kirurgen Paolo Macchiarini dömdes 16 juni i år för vållande till kroppsskada, grovt brott i ett av de tre fall han stod åtalad för. Detta efter att han opererat in syntetiska luftstrupar på människor.

Därmed dömdes han till villkorlig dom, hade han fällts på alla åtalspunkter hade han riskerat fem års fängelse.

– Vi har bedömt att de här ingreppen inte har skett i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Däremot menar vi att två av ingreppen ändå har varit att anse som försvarliga, men inte det tredje, säger chefsrådman Björn Skånsberg till SVT när domen föll.

Under onsdagsmorgonen meddelar åklagarmyndigheten att Solna tingsrätts dom överklagas till hovrätten. Beslutet har tagits av överåklagare Mikael Björk i samråd med chefsåklagare Jim Westerberg och seniora åklagaren Karin Lundström-Kron.

– Det framstår i mina ögon som tydligt att det har varit fråga om helt lagstridiga mänskliga experiment och påföljden bör bestämmas till ett långvarigt fängelsestraff med tanke på brottslighetens art och höga straffvärde, säger överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rättens ordförande om domen. Foto: Håkan Claesson, David Zalaznik/AP/TT

Macchiarini-målet

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av sina patienter, två män och en kvinna, som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och att det brutit mot lagen då ”det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie”. Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat ”svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande”.

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Tingsrätten dömde honom på en av tre åtalspunkter som bedömdes vara vållande till kropsskada, grovt brott. Han friades på övriga punkter. Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.