Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rättens ordförande om domen. Foto: Håkan Claesson, David Zalaznik/AP/TT

Paolo Macchiarini fälls för vållande till kroppsskada

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kirurgen Paolo Macchiarini döms till villkorlig dom för vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall. Han frikänns på de övriga två åtalspunkterna.

– Två av ingreppen har ändå varit att anse som försvarliga, men inte det tredje, säger chefsrådman Björn Skånsberg till SVT.

På torsdagen föll domen mot den tidigare kirurgen Paolo Macchiarini, som har stått åtalad för grov misshandel efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar på tre patienter under åren 2011-2012.

Macchiarini var vid tiden en hyllad kirurg som rekryterats till Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet i ett försök att höja svensk forskning till nya nivåer.

Nu fälls han i Solna tingsrätt för ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Han frikänns på de övriga två åtalspunkterna.

Macchiarini riskerade fem års fängelse om han hade fälts enligt åklagarens yrkande. Nu döms han till villkorlig dom, enligt tinsgrätten.

– Vi har bedömt att de här ingreppen inte har skett i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Däremot menar vi att två av ingreppen ändå har varit att anse som försvarliga, men inte det tredje, säger chefsrådman Björn Skånsberg till SVT.

Saknar uppsåt

Han betonar att ett misshandelsbrott kräver uppsåt, något som inte har gått att styrka. I det tredje fallet ”var dock erfarenheterna från de två första ingreppen sådana att kirurgen skulle ha avstått från att låta ännu en patient genomgå ingreppet”, skriver tinsgrätten i domen.

– Vi har i och för sig kommit fram till att alla tre patienter har åsamkats allvarlig kroppsskada och lidande. Men vi menar att det inte har lagts fram någon som helst utredning som visar att Paolo Macchiarini hade som avsikt att åsamka effekterna eller att han var likgiltig inför att patienterna skulle tillfogas de här skadorna, säger Björn Skånsberg.

Detta har hänt: Skandalen kring Paolo Macchiarini

”Väldigt klent”

Läkaren Matthias Corbascio, som slog larm om Macchiarinis forskningsmetoder, är kritisk till domen. Han menar att det aldrig fanns några möjligheter för att operationerna skulle lyckas.

– Min reaktion är att det är väldigt klent. Det är en fruktansvärd skandal och hemskt för patienternas familjer att han kunde komma så lindrigt undan, säger han till SVT Nyheter.

Macchiarini själv har hela tiden nekat till brott och hävdar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd och att implantatet var det enda alternativet för dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Macchiarini utförde transplantationer av konstgjorda luftstrupar på åtta patienter, och sju av dem avled. Foto: SVT Arkiv

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av sina patienter, två män och en kvinna, som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och att det brutit mot lagen då ”det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie”. Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat ”svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande”.

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.