Foto: TT

Åklagaren i Timellfallet: ”Jag anser att bevisningen är god”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Anna Bengtsson säger att bevisningen mot tv-profilen Martin Timell är god.

– Min uppfattning är att det som målsäganden berättat i förhör utgör en våldtäkt, säger åklagaren.

Timell förnekar brott.

Kammaråklagare Anna Bengtsson berättar att Martin Timell är hörd vid ett tillfälle.

– Han förnekar brott, säger hon.

Enligt åklagaren är bevisningen god, och den är tillräcklig för åtal. Det har varit förhör med målsäganden, den misstänkte och ett stort antal vittnen, uppger åklagaren.

– Min uppfattning är att det som målsäganden berättat i förhör utgör en våldtäkt. Det som hon har berättat stöds av vittnen och det är tillräckligt för åtal, säger Anna Bengtsson.

Hanna Lindblom, Martins Timells advokat, säger att han vidgår att han varit på platsen där händelsen ska ha skett, men att det var många människor som var där, och menar att några var överförfriskade.

– Han förnekar att han ska ha våldtagit den här kvinnan eller ha berört henne ens i närheten av det sätt som åklagaren påstår.

Brottet preskriberas

Nu ska tingsrätten bestämma när rättegången kan börja. Åklagaren anser att det är ganska bråttom eftersom det misstänkta brottet ska ha inträffat för snart tio år sedan.

– Jag har sagt att målet bör sättas ut med viss skyndsamhet eftersom brottet preskriberas under september.

Men eftersom Martin Timell åtalas i dag, bryts preskriptionsgränsen och rättsprocessen kan fortsätta – förutsatt att han kan delges brottsmisstanken, berättar åklagaren.

– Den misstänkte ska delges stämningsansökan. Det är preskriptionsbrytande, säger hon.

När kan rättegången börja?

– Jag vågar inte uttala mig om det, säger åklagaren.

SVT Nyheter söker Martin Timell för en kommentar. Hans advokat Hanna Lindblom säger till SVT Nyheter att hon är förvånad över åtalet.

– Jag är förvånad över att åklagaren väljer att åtala på så här diffusa uppgifter tio år senare, säger hon.

Vad är preskription?

När rätten att åtala har gått förlorad därför att en viss tid har förflutit är brottet preskriberat. Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år, ju allvarligare brott desto längre preskriptionstid.

De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.