Södertörns tingsrätt.

Åklagaren: ”Tingsrätten har gjort en korrekt bedömning”

Publicerad

Domarna mot de åtta pojkar – där bland annat de två pojkar som rånade och förnedrade ”Liam” är med – är korrekta. Det anser åklagaren Mirna Lelic.

– Tingsrätten har i stort dömt i enlighet med yrkandena som jag gjorde, säger hon till SVT Nyheter.

I dag kom domen mot de åtta pojkar som har varit åtalade för inblandning i ett antal rån och andra brott i södra Stockholm under andra halvåret av 2019.

Fyra av dem, alla 16 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt till ungdomsvård för bland annat rån. Bland dessa finns de två 16-åriga pojkarna som överföll 18-årige Liam i december. En av dem dömdes dessutom till 50 timmars ungdomstjänst och den andra till 30 dagsböter. Två personer friades.

Ungdomsbrott

Vad tycker du om domen mot pojkarna?

– Jag har inte hunnit läst igenom hela domen ordentligt men spontant kan jag säga att tingsrätten har dömt så som jag har förväntat mig att de ska döma, säger Mirna Lelic.

Är du missnöjd med något i domen?

– Jag kan inte säga huruvida jag är nöjd eller inte. Men något som avviker från mitt yrkande är att jag hade yrkat på sluten ungdomsvård för en av de tilltalade – som är en av pojkarna i fallet med ”Liam”.

Döms för flera brott

Anledningen till att åklagaren yrkat på sluten ungdomsvård för den ena pojken var att han är ”mycket brottsaktiv” och även delaktig i några av de andra brotten, där han bland annat dömdes för olaga frihetsberövande.

– Där har tingsrätten ansett att ungdomsvård, som bland annat innefattar placering på ett HVB-hem under sex månader, är en tillräckligt ingripande påföljd till den här brottslighetens allvar, säger Mirna Lelic.

Redan tvångsomhändertagen

Den andra pojken, som var den som kissade på och filmade Liam, dömdes till ungdomsvård för rån, övergrepp i rättssak och olaga integritetsintrång.

Han är redan tvångsomhändertagen av socialtjänsten sedan mitten av december och kommer att fortsätta vara det.

– Han är placerad på ett särskilt ungdomshem och initialt kommer det att vara ett så kallat SiS-hem, som är ett låst hem. Därefter får socialtjänsten göra en bedömning om vad som är lämpligt att göra med honom, säger Mirna Lelic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet