Svenska utredningen av Nord Stream-sabotaget läggs ner. Foto: Kustbevakningen

Åklagaren om Nord Stream-utredningen: ”Slagfält för påverkansoperationer”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt territorium har inte på något sätt använts för att möjliggöra sprängningen av Nord Stream, hävdar åklagaren Mats Ljungqvist. Nu har utredningen lagts ner – och fynden på havsbotten har fraktats till Tyskland.

– Nord stream har blivit något sorts slagfält för olika påverkansoperationer.

Sabotaget mot Nord Stream blev snabbt storpolitik. I centrum hamnade kammaråklagare Mats Ljungqvist som i 16 månader varit förundersökningsledare.

– Den var en stor och omvälvande händelse. Min oro bestod i att det skulle kunna finnas krafter som ville utnyttja den här händelsen på ett sätt som skulle kunna beröra rikets säkerhet, säger han till SVT Nyheter.

Åklagaren: Förekommit spekulationer

Informationen inifrån den svenska utredningen har varit ytterst sparsam. Samtidigt har teorier om vem eller vilka som låg bakom sabotaget spridits.

– Min reflektion är att det har förekommit väldigt mycket uppgifter och spekulationer, uppgifter som är direkt felaktiga men som har framhållits som sanning. Vi har haft en ganska god inblick kring de här uppgifterna redan innan de dök upp i medier.

Mats Ljungqvist vill inte gå in i detalj på vilka specifika uppgifter han syftar på.

– Men det är också viktigt att klarlägga att Sverige eller svenskt territorium inte på något sätt har använts för att facilitera den här gärningen.

Enligt Mats Ljungqvist hade det krävts att svenskt territorium eller svenska medborgare var involverade i gärningen för att det skulle kunna gå att driva ett åtal för något som skett på internationellt vatten.

Lånar ut bevis till Tyskland

Under utredningens gång har Sverige samarbetat med andra länder, däribland Tyskland som fortsätter sin utredning och som redan fått ta del av svenskt bevismaterial.

– Rent praktiskt så lånar vi ut det här materialet till tyskarna. Det är olika typer spår som har säkrats på botten och som har varit viktiga för att vi ska förstå vad som har hänt. I teorin kan det uppstå situationer som gör att vi vill få tillbaka de här beslagen, säger Mats Ljungqvist.

Har ni identifierat någon misstänkt?

– Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte skapa något utrymme för spekulationer i den delen, så därför säger vi ingenting om det helt enkelt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.