Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om varför seriebrottslingar som Nytorgsmannen är svåra att upptäcka. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Åklagaren: Vet inte hur man ska upptäcka serieförövare som ”Nytorgsmannen”

Publicerad

Ett slumpmässigt fynd i Nytorgsmannens mobiltelefon i samband med ett narkotikatillslag var avgörande för att han skulle upptäckas – trots att två av de offer som han sedan dömdes för att ha utsatt redan hade polisanmält honom. Enligt åklagare Helena Nordstrand finns det fortfarande en risk att seriebrottslingar som Nytorgsmannen missas.

– Hur ska man upptäcka den här brottsligheten? Jag vet inte. Det går ju inte.  

Nytorgsmannen är inte den enda serieförövaren som har avslöjats av sin egen mobiltelefon, vilket SVT berättat tidigare. Om inte polisen beslagtagit hans mobiltelefon i ett narkotikatillslag är det inte säkert att brotten på de till synes sovande eller medvetslösa offren kommit till ytan. 

Men kammaråklagare Helena Nordstrand har svårt att se hur man ska kunna upptäcka seriebrottslingar liknande Nytorgsmannen mer systematiskt. Det säger hon i det tredje och sista avsnittet av Dokument inifrån. 

Nytorgsmannen

– Vi kan ju inte utreda brott som vi inte känner till har begåtts. Det är ju det som är det stora problemet. Det går ju inte. 

Men vad är det då som talar för att vi hittar nästa gärningsman som Nytorgsmannen när han dyker upp? 

– Ja, det kan man fråga sig. Det är självklart så att det bygger på att målsägandena själva anmäler i den mån de känner till att de har blivit utsatta för övergrepp och det var ju många målsägande i det här ärendet som inte hade en aning om detta. Och hade Nytorgsmannen inte filmat sina övergrepp så hade det här aldrig kommit fram överhuvudtaget. Så är det ju, säger Helena Nordstrand. 

I klippet ovan förklarar Helena Nordstrand dilemmat i att försöka hitta gärningsmän som liknar Nytorgsmannen i sitt tillvägagångssätt. Se den tredje delen av Dokument inifrån: Nytorgsmannen tisdag klockan 21:00 i SVT1 eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet