Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Zilla Hirsch förklarar varför man oftast inte beslagtar mobiltelefoner. Foto: SVT

Serievåldtäktsmän avslöjas av sina mobiler – men få tas i beslag

Uppdaterad
Publicerad

Nytorgsmannens mörka hemlighet avslöjades av smygtagna övergreppsfilmer. Han är inte den enda serieförövaren som har avslöjats av sin egen mobiltelefon. Men långa väntetider gör att åklagare i vissa fall undviker att ta telefoner i beslag.

– Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det väldigt allvarligt, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.

Ett misstänkt narkotikabrott resulterade i en beslagtagen mobil. De smygtagna filmerna som dolde sig i telefonen blev Nytorgsmannens fall – och ledde till fem års fängelse för brott mot 19 kvinnor, vilket skildras i Dokument inifrån: Nytorgsmannen.

Ny statistik, som SVT har tagit fram med hjälp av Brottsförebyggande rådet, visar att 501 personer mellan 2014 och 2020 var misstänkta för att ha utsatt minst tre olika personer för sexualbrott. Tillsammans misstänktes de ha utsatt 2 247 personer.

SVT Nyheter granskar

– Har man ett sexuellt överskridande beteende är det inte jättekonstigt om det händer fler gånger, säger kammaråklagare Zilla Hirsch vid City åklagarkammare i Stockholm.

Filmer avslöjar gärningsmän

En kartläggning av tidigare rättsfall visar att just mobiltelefonen har avslöjat en rad serieförövare.

• En man in i Uppsala dömdes 2020 för våldtäkt mot fem olika kvinnor efter att polisen hittat ett stort antal smygtagna filmer och bilder på kvinnor i mannens mobiltelefon.

• En man i Göteborg är dömd för sexualbrott mot nio kvinnor som samtliga sov eller var drogade, den senaste domen föll 2019. Bevisningen hittades i mannens egen mobiltelefon.

Men i majoriteten av våldtäktsfallen tas den misstänktes mobil inte i beslag.

– Vi brottas varje dag med att vi måste göra ganska tuffa prioriteringar i vilka ärenden vi ska ta mobiltelefonen i beslag för att tömma den, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.

Mobiltömning tar månader

Den främsta anledningen är tidsaspekten.

– I allvarliga utredningar, som till exempel våldtäkt, kan beskedet vara att jag kan få en mobil tömd inom fyra-sex månader, det är lång tid. För varje sådant beslut man fattar blir kön ännu längre.

Zilla Hirsch ser det som en resursfråga och menar att det, ur ett rättssäkerhetsperspektiv, är väldigt allvarligt.

– I förlängningen gör det att en del utredningar blir sämre.

Fakta: Misstänkta serieförövare

Under 2014-2020 var 14 081 personer misstänkta för våldtäkt eller försök till våldtäkt mot en vuxen. Av dessa gick 13 073 att koppla ihop med identifierbara målsägare.

501 av dem hade under perioden varit misstänkta för att ha utsatt minst tre eller fler målsäganden för sexualbrott. Tillsammans misstänktes de ha utsatt 2 247 personer.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet