Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Min uppfattning är att bevisningen är otillräcklig och att min klient bör frikännas, säger Anton Strand, den äldre broderns försvarsadvokat.

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för spionmisstänkta bröderna

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för den man i 40-årsåldern som tillsammans med sin bror står åtalad för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning.

För den yngre brodern yrkar åklagaren på 12 års fängelse.

I dag, måndag, avslutades rättegången mot de två bröder i 40- respektive i 30-årsåldern som har stått åtalade för att under tio års tid ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning. 

Säkerheten har varit rigorös under förhandlingarna, som under hösten har hållits till största del bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt.

Yrkar på långa fängelsestraff

Den äldre brodern, som har en bakgrund inom Säpo och Försvarsmakten, arbetade som högt uppsatt myndighetschef när han greps i samband med ett tillslag förra året.

Enligt åtalet ska han under sin tid på bland annat Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, ha gått den ryska underrättelsetjänsten, GRU, tillhanda genom att ha försett dem med hemligstämplad information.

I sitt slutanförade yrkade åklagaren på att han ska dömas till livstids fängelse för grovt spioneri samt grovt obehörig befattning med hemlig uppgift.

Nekar till brott

Den yngre brodern, som är i 30-årsåldern, är även han misstänkt för att ha ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Åklagare yrkar nu på att han ska dömas till 12 års fängelse för grovt spioneri.

Men åklagaren redogjorde också för alternativyrkanden om rätten inte anser att det är bevisat att uppgifterna som bröderna anskaffat delats med rysk underrättelsetjänst.

I så fall vill åklagaren att den äldre brodern döms till 16 års fängelse och den yngre till fängelse i 8 år.

Dom i januari

Som ett tredje alternativ yrkade åklagaren på att den äldre brodern döms till 4 års fängelse om det endast bevisas att han ägnat sig åt grov olovlig befattning med hemlig uppgift. Om det alltså saknats avsikt att hjälpa främmande makt.

De båda bröderna, som är folkbokförda i Uppsala, nekar enligt deras försvarare till brott.

– Min uppfattning är att bevisningen är otillräcklig och att min klient bör frikännas, säger Anton Strand, den äldre broderns försvarsadvokat.

Bröderna kommer att sitta kvar i häkte i väntan på domen som meddelas den 19 januari nästa år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Säkerhetspolisens kommunikationschef om åtalet mot spionbröderna. Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT & Säkerhetspolisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.